Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Косово није примљено у Интерпол

Bookmark and Share

20.11.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Како је синоћ и најавио председник Вучић гостујући на ТВ Хепи, захтев Косова за пријем у Интерпол није прошао ни у другом кругу гласања.

Косово није примљено у Интерпол

Против пријема Косова у Интерпол гласала је 51 држава, 68 је било за, а уздржано 16. Гласању је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања. Ово је велика победа Србије, каже за РТС министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, извештава РТС.

Против пријема Косова у Интерпол гласала је 51 држава, 68 је било за, а уздржано 16.

Како је за РТК1 рекао извор из косовске владе, већина држава које су се уздржале приликом гласања о чланству Косова у Интерполу су државе које су признале независност Косова.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у укључењу у Јутарњи програм РТС-а да је исход гласања у Интерполу велики резултат и велики успех Србије.

Захвалио се члановима делегације МУП-а који су присуствовали Генералној скупштини, али и председнику, премијерки и шефу дипломатије који су претходних месеци радили да покажу да су "право и правда изнад лобирања". Захвалио је и свим државама које су подржале Србију.

"Овo је био и велики испит за Интерпол и мислим да је један део земаља разумео да би се овим политизовала ова организација, да би она престала да буде полицијскаи важна, да би она постала политичко тело, а то смо сви желели да избегнемо", истакао је Стефановић.

Пристисци уочи другог круга гласања

Министар Стефановића је у уводном обраћању оштро реаговао на седници Генералне скупштине због кршења Резолуције 1244. 

Делегати су потом образлагали своју одлуку о захтеву Косова за пријем у чланство Интерпола. Намибија и Румунија су подржале Србију, а за реч су се јавили и делегати из Шпаније, Марока, Кипра, Кине, Белорусије, Русије.

Након расправе први пут се гласало о чланству, а Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину. Новом гласању је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања.

Министар Стефановић оштро се успротивио одређивању паузе и на питање председавајућем на основу чега је одређена пауза није добио одговор.

Ни у другом кругу Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину. 

Косово је до сада три пута подносило захтев за чланство – 2010, 2015. и 2017. године.

Интерпол је прошле године усвојио Резолуцију по којој земље које траже пријем морају бити чланице УН или имати статус посматрача.


#   МУП РС   Александар Вучић   Небојша Стефановић   Косово и Метохија   Албанци   Интерпол   Дубаи   Јутарњи програм
@avucic @nesastefanovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима