Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kosovo nije primljeno u Interpol

Bookmark and Share

20.11.2018. RTS, Južna Srbija Info

Kako je sinoć i najavio predsednik Vučić gostujući na TV Hepi, zahtev Kosova za prijem u Interpol nije prošao ni u drugom krugu glasanja.

Kosovo nije primljeno u Interpol

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16. Glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja. Ovo je velika pobeda Srbije, kaže za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, izveštava RTS.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Kako je za RTK1 rekao izvor iz kosovske vlade, većina država koje su se uzdržale prilikom glasanja o članstvu Kosova u Interpolu su države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u uključenju u Jutarnji program RTS-a da je ishod glasanja u Interpolu veliki rezultat i veliki uspeh Srbije.

Zahvalio se članovima delegacije MUP-a koji su prisustvovali Generalnoj skupštini, ali i predsedniku, premijerki i šefu diplomatije koji su prethodnih meseci radili da pokažu da su "pravo i pravda iznad lobiranja". Zahvalio je i svim državama koje su podržale Srbiju.

"Ovo je bio i veliki ispit za Interpol i mislim da je jedan deo zemalja razumeo da bi se ovim politizovala ova organizacija, da bi ona prestala da bude policijskai važna, da bi ona postala političko telo, a to smo svi želeli da izbegnemo", istakao je Stefanović.

Pristisci uoči drugog kruga glasanja

Ministar Stefanovića je u uvodnom obraćanju oštro reagovao na sednici Generalne skupštine zbog kršenja Rezolucije 1244. 

Delegati su potom obrazlagali svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

Nakon rasprave prvi put se glasalo o članstvu, a Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. Novom glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja.

Ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

Ni u drugom krugu Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. 

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015. i 2017. godine.

Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.


#   MUP RS   Aleksandar Vučić   Nebojša Stefanović   Kosovo i Metohija   Albanci   Interpol   Dubai   Jutarnji program
@avucic @nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima