Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Крст висок 15 метара као противпожарна осматрачница

rssBookmark and Share

Топлица река 16.11.2011. Извор: Бета

На брду Самоково у Куршумлији завршена је изградња противпожарне осматрачнице у облику крста, високе 15 метара. Тај објект од дрвета, вредности милион динара, изградилио је шумско газдинство "Топлица" из Куршумлије, изјавио је данас директор тог предузећа Бранислав Проловић.

Куршумлија
Куршумлија

У крсту су просторије у два нивоа, површине 37 квадратних метара. Са брда Самоково, изнад центра Куршумлије, види се цела куршумлијска општина, половина суседне општине Блаце и једна трећина општине Прокупље.

 

Шумско газдинство "Топлица" је изградило осматачницу јер су у том делу Србије, нарочито у летњем периоду, веома чести пожари, а и велики део територије општине шумовит.

 

- То је велелепни објекат, јединствен и највећи у Србији изграђен од дрвета. Радници нашег предузћа су интензивно радили три месеца само на подизању овог крста. Овај објекат ће нам омогућити да контролишемо огроман простор покривен шумама и да ефикасније делујемо у случају пожара. Због велике удаљености и недостатка сигнала за мобилну телефонију, људи из удаљених села нису у могућности да благовремено јаве о евентуалним пожарима - казао је Проловић.

 

За изградњу осматрачнице утрошено је 40 кубика дрвне грађе. У наредном периоду планира се изградња степеништа, ограде и платоа као и осветљење које ће коштати још милион динара. Крст ће бити осветљен, те ће ноћу моћи да се види и из околних градова.

 

Поред тога што ће првенствено имати намену за осматрање, он ће бити украс Куршумлији и биће посвећен палим борцима у ратовима за ослобођење Топлице од Турака, казао је Проловић.

 


#   Топлица река  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима