Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Krst visok 15 metara kao protivpožarna osmatračnica

rssBookmark and Share

Toplica reka 16.11.2011. Izvor: Beta

Na brdu Samokovo u Kuršumliji završena je izgradnja protivpožarne osmatračnice u obliku krsta, visoke 15 metara. Taj objekt od drveta, vrednosti milion dinara, izgradilio je šumsko gazdinstvo "Toplica" iz Kuršumlije, izjavio je danas direktor tog preduzeća Branislav Prolović.

Kuršumlija
Kuršumlija

U krstu su prostorije u dva nivoa, površine 37 kvadratnih metara. Sa brda Samokovo, iznad centra Kuršumlije, vidi se cela kuršumlijska opština, polovina susedne opštine Blace i jedna trećina opštine Prokuplje.

 

Šumsko gazdinstvo "Toplica" je izgradilo osmatačnicu jer su u tom delu Srbije, naročito u letnjem periodu, veoma česti požari, a i veliki deo teritorije opštine šumovit.

 

- To je velelepni objekat, jedinstven i najveći u Srbiji izgrađen od drveta. Radnici našeg preduzća su intenzivno radili tri meseca samo na podizanju ovog krsta. Ovaj objekat će nam omogućiti da kontrolišemo ogroman prostor pokriven šumama i da efikasnije delujemo u slučaju požara. Zbog velike udaljenosti i nedostatka signala za mobilnu telefoniju, ljudi iz udaljenih sela nisu u mogućnosti da blagovremeno jave o eventualnim požarima - kazao je Prolović.

 

Za izgradnju osmatračnice utrošeno je 40 kubika drvne građe. U narednom periodu planira se izgradnja stepeništa, ograde i platoa kao i osvetljenje koje će koštati još milion dinara. Krst će biti osvetljen, te će noću moći da se vidi i iz okolnih gradova.

 

Pored toga što će prvenstveno imati namenu za osmatranje, on će biti ukras Kuršumliji i biće posvećen palim borcima u ratovima za oslobođenje Toplice od Turaka, kazao je Prolović.

 


#   Toplica reka  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima