Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани блокирали фабрику

rssBookmark and Share

Пирот 07.04.2014. Блиц

Улаз у фабрику хемијских производа “Биогор” у Белом Пољу поред Пирота блокирало је неколико десетина мештана. Они тврде да се из фабрике испуштају опасна испарења од којих не може да се дише.

Мештани блокирали фабрику

Власник фабрике Слободан Векић демантује тврдње мештана и каже да поседује обимну документацију акредитованих институција да нема загађења околине.

- Не бранимо му да ради, али тражимо да избаци хемикалије које имају изузетно јака испарења од којих не може да се дише и пече нос, грло, уста. Људи пате од алергија. Десет дана сам била у болници. Испарења се посебно осећају ноћу због чега не може да се спава - каже мештанка Зорица Тошић, која додаје да има случајева угунућа домаћин животиња.

Њен супруг Милорад додаје да највише испарења испуштају из фабрике током ноћи.

- Преко дана зовемо инспекције, па је због тога фабрика најактивнија током ноћи и викендом када не раде инспекције. Заиста је алармантна ситуација - каже Милорад.

Власник Векић каже да је Институт “21. јануар” из Ниша узорковао воду из Нишаве.

- Резултати показују да тврдње мештана не стоје односно да нема загађења реке. Ангажовали смо и кућу “Заштита” из Београда која је узела узорке ваздуха и чекамо резултате да видимо да ли има загађења. Добили смо и решење да престанемо са радом викендом, па фабрика од петка од поднева не ради и ми то решење поштујемо. Због тога сам са радницима морао да потпишем споразуме о прекиду радног односа. Већ од сутра ћемо покренути законске процедуре да заштитимо своје интересе - каже Векић.


#   Пирот   протест   блокада   фабрика   мештани   Бело Поље
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима