Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Некадашњи нишки "бискуп" иде у Рим

rssBookmark and Share

12.08.2014. Танјуг / Јужна Србија Инфо

Патријарх прихватио позив да посети папу Фрању

Некадашњи нишки "бискуп" иде у Рим

Зрењанински бискуп др Ладислав Немет потврдио је новосадском Дневнику да је патријарх српски Иринеј позван да у Ватикану посети папу Фрању и открио да су црквена влада и поглавар СПЦ прихватили тај позив.

„И сви присутни чланови Светог синода, а и изасланство Свете столице, били су сагласни да до те посете треба свакако доћи. Сада су у току дипломатски преговори у вези са начином организовања ове посете, што није баш најједноставније, знајући програме папе Фрање, а и његове светости, патријарха Иринеја“, рекао је бискуп др Ладислав Немет.

Коментаришући, како се наводи, чињеницу да у Сабору Српске православне цркве нема сагласја о евентуалној посети папе Србији, што отворено подржава српска власт, садашња, а и прошле, додао је да би Иринејева посета Ватикану „био свакако огроман корак напред у сваком погледу“.

Портпарол Београдске надбискупије, велечасни Милутин Новаковић подсећа да у име СПЦ о евентуалном позиву папи коначну одлуку не доносе патријарх и Синод, већ Свети архијерејски сабор, црквена скупштина, који чине сви српски епископи, а „међу њима је велики број оних који на папину посету гледају благонаклоно, као и они који држе да још није сазрело време“.


#   СПЦ   Патријарх Иринеј   Рим
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима