Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нема вакцине против беснила у Куршумлији

rssBookmark and Share

Куршумлија 27.04.2011. Извор: Б92

Седморо грађана Куршумлије, због несташице, не могу да приме вакцину против беснила након уједа пса. Министар здравља наложио да се проблем реши "што пре".

Нема вакцине против беснила у Куршумлији

Министар здравља Зоран Станковић изјавио је да је јутрос дао налог да запослени у Министарству испитају каква је ситуација са вакцином против беснила.

Станковић тражи да се, потом, у сарадњи са Републичким заводом за здравствено осигурање, "тај проблем што пре реши".

Министар здравља Зоран Станковић је, на питање да прокоментарише случај у Куршумлији када је седморо људи остало без вакцина након што их је ујео пас луталица, указао је да је набавка лекова и вакцина у надлежности Републичког завода за здравствено осигурање.

"Проблематично је то што информације са терена, уместо да стигну у Министарство здравља, прво стигну у средства јавног информисања", рекао је Станковић у Крушевцу, након што је посетио тамошњи Здравствени центар.

Станковић је казао да не зна зашто Министарство раније није упознато са тим проблемом.

"Зашто неко није рекао: 'Ми немамо вакцине за беснило, налазимо се на терену где постоји беснило и молимо да се то под хитно набави'", навео је он.

Према његовим речима, у ситуацијама када је вакцина неопходна мора да постоји "међусобно испомагање здравствених институција" и то је део питања успостављања боље комуникације у оквиру здравственог система Србије.

"Повређени адекватно збринути"

Директорка Дома здравља у Куршумлији Љиљана Арсенијевић рекла је да су сви грађани које је ујео пас луталица адекватно медицински збринути и упућени на даље лечење у нишки Институт за јавно здравље.

Жртве напада, међутим, страхују за своје здравље, јер им је речено да у року од 48 сати морају да приме вакцину против беснила.

Заменик председника опстине Куршумлија Дејан Милошевић каже да ће општина тражити од надлежних институција да хитно помогну у изградњи азила за псе, јер су се пси луталице драстично намножили.

"Тренутно стање је алармантно зато што имамо псе који се крецху у чопорима, по 20 и 30 њих. Зато морамо хитно да нађемо решење а то је изградња азила за псе", казао је Милошевић.

Према подацима епидемиолоске слузбе куршмлијског Дома здравља, у протекла три месеца та служба је регистровала укупно 19 пацијената којима су пси луталице нанели повреде, док је током целе прошле године било укупно 20 таквих случајева.

Вакцина у Србији ипак има

Једина установа задужена за овакве случајеве, на републичком нивоу јесте "Пастеров завод" Нови Сад.

Професор доктор Душан Лалошевић из овог Завода рекао је да у Србији постоје вакцине против беснила, али нису све здравствене институције овлашћене да их дају пацијентима.

Такође, доктор Лалошевић је објаснио да нема потребе за страхом код људи које уједе пас за ког се сумња да има беснило.

Иако би вакцину требало да приме у року од 48 сати од уједа, он сматра да је то сасвим довољно времена да се процени да ли је вакцина неопходна.

Доктор Лалошевић тврди да проблем беснила у Србији не постоји већ тридесет година и да жртве из Куршумлије немају разлога за страх.



#   Куршумлија   Здравствени центар   Дејан Милошевић   вакцине   Љиљана Арсенијевић   Институт за јавно здравље   Зоран Станковић   Нови Сад   Министарство здравља   пси луталице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима