Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишавски округ угостио делегацију Државног збора Словеније

rssBookmark and Share

Ниш 18.09.2019. А. Милетић, Јужна Србија Инфо

Начелница управног нишавског округа Драгана Сотировски, данас је примила делегацију Државног збора Словеније (Скупштина Словеније) на челу са Предрагом Баковићем.

Нишавски округ угостио делегацију Државног збора Словеније

Теме данашњег разговора биле се: Авио линија Ниш-Љубљана, како живе срби у Словенији, а како словенци у Србији, какви су даљи планови са погоном ,,Крка“ у Сврљигу, колико Словенија подржава пут Србије у  ЕУ. Састанку су присуствовали представници свих општина у Нишавском округу, Милија Милетић народни посланик, републички посланик Хаџи Милорад Стошић , директор Клиничког центра, представници Дома здравља у Нишу, Туристичке организације Ниш, Републичке Привредне коморе, Националне службе за запошљавање, Ветеринарског института, Ловачког савеза Србије, представници српских предузећа у Словенији, као и представници Удружења Словенаца у Нишу „Франц Прешерн“.

“Драго ми је да смо добили званични позив да боравимо у Србији, како у Београду тако и Нишу, а посетићемо и Сврљиг  где је мало руралнији положај да видимо какве изазове нам они нуде и нађемо неки заједнички интерес. Сарадња између Србије и Словеније је на високом нивоу, али има још места да та срадња буде још боља. Нашој држави је  такође у интересу да и Србија што пре постане члан ЕУ јер сте на актуелном политичком положају  да је то у интересу целог Западног Балкана” казао је Предраг Баковић.

Приликом посете у Београду разговарали смо са потпреседником Владе Републике Србије Ивицом Дачићем о проблемима фирме ,,Хербогал“ некдашње словенске фирме ,,Крка“.

Народни посланик Милија Милетић је истако да ће заједно са пријатељима из Словеније радити на промоцији Нишавског округа и његових потенцијала.

“Имамо шта да покажемо, то је туризам, пољопривреда, здравство, просвета”, казао је Милетић. “ Очекујем да у  наредном периоду дође што већи број људи из Словеније код нас, да обиђу општине у овом округа које могу пуно тога да понуде. За то је заслужна и Влада Србије која је грађанима омогућила авински превоз од Љубљане до Ниша, а то је велика шанса за развој туризма”. Истакао је Милија Милетић.

Начелница Нишавског округа, Драгана Сотировски истакла да је циљ оваквих састанака побољшање сарадње између Србије и Словеније и додала да Словенија подржава пут Србије ка ЕУ.

"Одлучили смо прво да направимо размену ученика, спремни смо да угостимо и словеначку децу, али и да нашу пошаљемо да виде како функционише једна мала земља, чланица ЕУ”, 

Срби који живе у Словенији још немају статус националне мањине. “Њих је према званичним пописима око 28.000. међутим статистика наше амбасаде показује да их је око 100.000.Данас сам им на посебан начин послала поруку да нас подрже и када је статус Косова и Метохије у питању током одлучивања о томе” истакла је Сотировска

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   Нишавски управни округ   Словенија   Словенија
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима