Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišavski okrug ugostio delegaciju Državnog zbora Slovenije

rssBookmark and Share

Niš 18.09.2019. A. Miletić, Južna Srbija Info

Načelnica upravnog nišavskog okruga Dragana Sotirovski, danas je primila delegaciju Državnog zbora Slovenije (Skupština Slovenije) na čelu sa Predragom Bakovićem.

Nišavski okrug ugostio delegaciju Državnog zbora Slovenije

Teme današnjeg razgovora bile se: Avio linija Niš-Ljubljana, kako žive srbi u Sloveniji, a kako slovenci u Srbiji, kakvi su dalji planovi sa pogonom ,,Krka“ u Svrljigu, koliko Slovenija podržava put Srbije u  EU. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih opština u Nišavskom okrugu, Milija Miletić narodni poslanik, republički poslanik Hadži Milorad Stošić , direktor Kliničkog centra, predstavnici Doma zdravlja u Nišu, Turističke organizacije Niš, Republičke Privredne komore, Nacionalne službe za zapošljavanje, Veterinarskog instituta, Lovačkog saveza Srbije, predstavnici srpskih preduzeća u Sloveniji, kao i predstavnici Udruženja Slovenaca u Nišu „Franc Prešern“.

“Drago mi je da smo dobili zvanični poziv da boravimo u Srbiji, kako u Beogradu tako i Nišu, a posetićemo i Svrljig  gde je malo ruralniji položaj da vidimo kakve izazove nam oni nude i nađemo neki zajednički interes. Saradnja između Srbije i Slovenije je na visokom nivou, ali ima još mesta da ta sradnja bude još bolja. Našoj državi je  takođe u interesu da i Srbija što pre postane član EU jer ste na aktuelnom političkom položaju  da je to u interesu celog Zapadnog Balkana” kazao je Predrag Baković.

Prilikom posete u Beogradu razgovarali smo sa potpresednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem o problemima firme ,,Herbogal“ nekdašnje slovenske firme ,,Krka“.

Narodni poslanik Milija Miletić je istako da će zajedno sa prijateljima iz Slovenije raditi na promociji Nišavskog okruga i njegovih potencijala.

“Imamo šta da pokažemo, to je turizam, poljoprivreda, zdravstvo, prosveta”, kazao je Miletić. “ Očekujem da u  narednom periodu dođe što veći broj ljudi iz Slovenije kod nas, da obiđu opštine u ovom okruga koje mogu puno toga da ponude. Za to je zaslužna i Vlada Srbije koja je građanima omogućila avinski prevoz od Ljubljane do Niša, a to je velika šansa za razvoj turizma”. Istakao je Milija Miletić.

Načelnica Nišavskog okruga, Dragana Sotirovski istakla da je cilj ovakvih sastanaka poboljšanje saradnje između Srbije i Slovenije i dodala da Slovenija podržava put Srbije ka EU.

"Odlučili smo prvo da napravimo razmenu učenika, spremni smo da ugostimo i slovenačku decu, ali i da našu pošaljemo da vide kako funkcioniše jedna mala zemlja, članica EU”, 

Srbi koji žive u Sloveniji još nemaju status nacionalne manjine. “Njih je prema zvaničnim popisima oko 28.000. međutim statistika naše ambasade pokazuje da ih je oko 100.000.Danas sam im na poseban način poslala poruku da nas podrže i kada je status Kosova i Metohije u pitanju tokom odlučivanja o tome” istakla je Sotirovska


#   Niš   Dragana Sotirovski   Nišavski upravni okrug   Slovenija   Slovenija
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima