Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови авион за војску Србије

rssBookmark and Share

25.01.2012. Аutor : S.Radović |

Министарство одбране је за потребе Војногеографског института набавило најсавременију дигиталну технолошку линију за аерофотограметријско снимање.

Нови авион за војску Србије

А где нам је војска ? !

Комплет опреме чини ваздухоплов Пипер Сенеца В америчког произвођача Пипер Аирцрафт, са интегрисаном дигиталном аерофотограметријском камером АДС80 швајцарског произвођача Леица Геосyстемс АГ, као и припадајуће софтвере.

Инвестицијом вредном 2,7 милиона евра омогућавају се прикупљања и анализе геопросторних података у дигиталном облику по савременим стандардима земаља Европске уније. Тиме се стварају услови за развој и имплементацију географско-информационог система Републике Србије и формирање базе дигиталних геопросторних података за потребе Војске Србије.

Поред аерофото снимања, авион обезбеђује услове за специфичну обуку припадника ваздухопловства и превоз лица за потребе МО и ВС.

Значај увођења дигиталне технолошке линије за аерофото снимања је и поновно успостављање сопственог аерофотограметријског снимања тероторије Републике Србије која у Војногеографском институту има традицију од 1950. године. Тиме се ревитализује национална служба за аерофотограметријско снимање чиме се штеде буџетска средстава, јер се избегава скуп и дуготрајан процес услужног ангажмана страних фирми.

Подаци прикупљени овом опремом биће од користи систему одбране, али и другим, цивилним, корисницима у земљи. Опрема омогућава да се целокупна територија Републике Србије снима у стандардним циклусима од 3-5 година и тиме олакшава и убрзава израда урбанистичких планова свих општина и градова у Србији.

Дигитални геопросторни подаци биће од драгоцене користи свим будућим пројектантима аутопутева, нафтовода, гасовода и других инфрастуктурних објеката, што ће омогућити брз повраћај уложених средстава.

Авион је долетео на аеродром Батајница 24. јануара. У току је процедура царињења, након чега ће отпочети поступак пријема ваздухоплова од стране Комисије МО и ВС и процедура верификационих испитивања од стране Техничког опитног центра ради увођења авиона у наоружање ВС.


#   аеродром   авиони
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима