Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi avion za vojsku Srbije

rssBookmark and Share

25.01.2012. Autor : S.Radović |

Ministarstvo odbrane je za potrebe Vojnogeografskog instituta nabavilo najsavremeniju digitalnu tehnološku liniju za aerofotogrametrijsko snimanje.

Novi avion za vojsku Srbije

A gde nam je vojska ? !

Komplet opreme čini vazduhoplov Piper Seneca V američkog proizvođača Piper Aircraft, sa integrisanom digitalnom aerofotogrametrijskom kamerom ADS80 švajcarskog proizvođača Leica Geosystems AG, kao i pripadajuće softvere.

Investicijom vrednom 2,7 miliona evra omogućavaju se prikupljanja i analize geoprostornih podataka u digitalnom obliku po savremenim standardima zemalja Evropske unije. Time se stvaraju uslovi za razvoj i implementaciju geografsko-informacionog sistema Republike Srbije i formiranje baze digitalnih geoprostornih podataka za potrebe Vojske Srbije.

Pored aerofoto snimanja, avion obezbeđuje uslove za specifičnu obuku pripadnika vazduhoplovstva i prevoz lica za potrebe MO i VS.

Značaj uvođenja digitalne tehnološke linije za aerofoto snimanja je i ponovno uspostavljanje sopstvenog aerofotogrametrijskog snimanja terotorije Republike Srbije koja u Vojnogeografskom institutu ima tradiciju od 1950. godine. Time se revitalizuje nacionalna služba za aerofotogrametrijsko snimanje čime se štede budžetska sredstava, jer se izbegava skup i dugotrajan proces uslužnog angažmana stranih firmi.

Podaci prikupljeni ovom opremom biće od koristi sistemu odbrane, ali i drugim, civilnim, korisnicima u zemlji. Oprema omogućava da se celokupna teritorija Republike Srbije snima u standardnim ciklusima od 3-5 godina i time olakšava i ubrzava izrada urbanističkih planova svih opština i gradova u Srbiji.

Digitalni geoprostorni podaci biće od dragocene koristi svim budućim projektantima autoputeva, naftovoda, gasovoda i drugih infrastukturnih objekata, što će omogućiti brz povraćaj uloženih sredstava.

Avion je doleteo na aerodrom Batajnica 24. januara. U toku je procedura carinjenja, nakon čega će otpočeti postupak prijema vazduhoplova od strane Komisije MO i VS i procedura verifikacionih ispitivanja od strane Tehničkog opitnog centra radi uvođenja aviona u naoružanje VS.


#   aerodrom   avioni
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima