Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Планинска села без дечјег плача

rssBookmark and Share

Црна Трава 21.01.2011. Данило Коцић

У црнотравској општини годишње се ,,у просеку’’ роди неколико деце, а умире десет пута више старих особа. – Пре две деценије 3.600, а сада око 1.800 беба роди се годишње у свих шест општина Јабланичког округа

НАТАЛИТЕТ НА ЈУГУ СРБИЈЕ СМАЊЕН ЗА 50 ОДСТО
НАТАЛИТЕТ НА ЈУГУ СРБИЈЕ СМАЊЕН ЗА 50 ОДСТО

ЛЕСКОВАЦ - На подручју шест општина Јабланичког округа, наталитет је у последњих двадесет година опао за 50 процената – оцењује др Мира Ивановић начелница Одељење гинекологије и акушерства Опште болнице.

У десетак села цернотравске општине, дечји плач се последњи пут чуо пре неколико година. У најмањој општини на југу Србије, ,,у просеку’’ се годишње роди неколико деце, а умире десет пута више старијих особа. Нека села ће за десетак година бити потпуно пуста.

Слична, поразна слика, присутна је и у великом број села лесковачке, власотиначке, лебане и других општина југа Србије.

Упоредни подаци су више него драматични, јер говоре да годишње нестане читаво једно село од 300 становника!

Пре две деценије просечно се годишње на подручју Јабланичког округа рађало 3.600, а сада око 1.800 беба и зато би требало предузети одлучне мера на превладавању садашњег неповољног кретања – истиче др Ивановић.

Према подацима Градске управе за опште послове, односно на основу евиденција из матичне књиге рођених, са подручја шест општина Јабланичког округа (Лесковац, Власотинце, Бојник, Медвеђа, Лебане и Црна Трава) на свет је 2007. године дошло 1.912, годину дана касније 1.793, а 2009. године 1.841 беба.

Лесковачка локална самоуправа је ове, као и ранијих година, доделила по 15.000 динара дечацима и девојчицама рођеним у новогодишњој ноћи, а Трговинска компанија Меркатор, која је недавно у Лесковцу отворила велелепни продајни објекат, поклонила је Општој болници, односно Одељењу гинеколгије и акушерства, 200.000 динара за побољшање услова порођаја и смештаја новорођене деце.

 

 


#   Црна Трава   наталитет   село   локална самоуправа   Мира Ивановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима