Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почела градња гасовода Ниш - Лесковац

rssBookmark and Share

Ниш 08.09.2010. Д.К. и П.Б. |Извор: Јужне вести, Пресс

Свечаности поводом почетка радова у селу Кочану код Дољевца присуствовали су председник Владе Србије, Мирко Цветковић, амбасадор Руске федерације, Александар Конузин и представници Југоросгаса и СрбијаГаса.

Почела градња гасовода Ниш - Лесковац

ЛЕСКОВАЦ – У Дољевцу почела изградња гасовода МГ-11 који ће спајати Ниш и Лесковац.

Реч је о првој фази изградње гасовода гасовода која ће приридни гас транспортовати до Врања, са успутним прикључењима за насеља и градове поред којих пролази – Дољевац, Лесковац, Власотинце, Владичин Хан, Сурдулица, Врањска Бања, Врање.

– На овај начин ствара се енергетска база за даљи развој овог региона и отвара могућност прикључења индустрије и широке потрошње на гасоводни систем – саопштено је из кабинета градоначелника Лесковца, Слободана Коцића.

Дужина прве фазе пројектованог гасовода од Ниша до Лесковца је 52 км. Истовремено са изградњом ове деонице раде се пројекти градске мреже и стварају се услови за прикључивање 20.000 домаћинстава у Лесковцу, мале привреде, односно скоро свих насеља и објеката.

Вредност прве фазе гасовода Ниш-Лесковац, укључујући и градску мрежу у Лесковцу, износи 16 милиона еура, а укупна вредност пројекта, укључујући и магистрални гасовод до Врања дужине 120 километара и градске мреже дуж трасе гасовода износи око 40 милиона, прецизира се, између осталог, у саопштењу из кабинета градоначелника Лесковца.

Слабо интересовање Нишлија за гас

Иако је гасификација била једна од основних тема неколико последњих кампања пред локалне и републичле изборе у Нишу, сада, када су технички услови за повезивање домаћинстава на гас створени, интересовање је веома мало.

За коришћење овог енергента пријавило се само око 300 потрошача, а приликом изградње гасоводне мреже рачунало се на 8.000 корисника, преноси дневни лист Пресс.

Као основни разлог за то Пресс наводи слабу платежну моћ Нишлија и високу цену увођења гаса која, заједно са куповином посебног гасног котла и остале специјалне опреме, лако пређе и 3.000 евра.


#   Ниш   Лесковац   Владичин Хан   Врањска Бања
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима