Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela gradnja gasovoda Niš - Leskovac

rssBookmark and Share

Niš 08.09.2010. D.K. i P.B. |Izvor: Južne vesti, Press

Svečanosti povodom početka radova u selu Kočanu kod Doljevca prisustvovali su predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković, ambasador Ruske federacije, Aleksandar Konuzin i predstavnici Jugorosgasa i SrbijaGasa.

Počela gradnja gasovoda Niš - Leskovac

LESKOVAC – U Doljevcu počela izgradnja gasovoda MG-11 koji će spajati Niš i Leskovac.

Reč je o prvoj fazi izgradnje gasovoda gasovoda koja će priridni gas transportovati do Vranja, sa usputnim priključenjima za naselja i gradove pored kojih prolazi – Doljevac, Leskovac, Vlasotince, Vladičin Han, Surdulica, Vranjska Banja, Vranje.

– Na ovaj način stvara se energetska baza za dalji razvoj ovog regiona i otvara mogućnost priključenja industrije i široke potrošnje na gasovodni sistem – saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Leskovca, Slobodana Kocića.

Dužina prve faze projektovanog gasovoda od Niša do Leskovca je 52 km. Istovremeno sa izgradnjom ove deonice rade se projekti gradske mreže i stvaraju se uslovi za priključivanje 20.000 domaćinstava u Leskovcu, male privrede, odnosno skoro svih naselja i objekata.

Vrednost prve faze gasovoda Niš-Leskovac, uključujući i gradsku mrežu u Leskovcu, iznosi 16 miliona eura, a ukupna vrednost projekta, uključujući i magistralni gasovod do Vranja dužine 120 kilometara i gradske mreže duž trase gasovoda iznosi oko 40 miliona, precizira se, između ostalog, u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Leskovca.

Slabo interesovanje Nišlija za gas

Iako je gasifikacija bila jedna od osnovnih tema nekoliko poslednjih kampanja pred lokalne i republičle izbore u Nišu, sada, kada su tehnički uslovi za povezivanje domaćinstava na gas stvoreni, interesovanje je veoma malo.

Za korišćenje ovog energenta prijavilo se samo oko 300 potrošača, a prilikom izgradnje gasovodne mreže računalo se na 8.000 korisnika, prenosi dnevni list Press.

Kao osnovni razlog za to Press navodi slabu platežnu moć Nišlija i visoku cenu uvođenja gasa koja, zajedno sa kupovinom posebnog gasnog kotla i ostale specijalne opreme, lako pređe i 3.000 evra.


#   Niš   Leskovac   Vladičin Han   Vranjska Banja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima