Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Покушај објашњења зашто се плаћа највиша путарина за улаз и излаз на рампи "Ниш север"?!

rssBookmark and Share

Ниш 24.01.2020. Јужна Србија Инфо

Поводом, како кажу "учестале појаве да учесници у саобраћају користе исту наплатну станицу „Ниш север“ за улаз и за излаз са аутопута", из ЈП „Путева Србије“ је стигло саопштење.

Покушај објашњења зашто се плаћа највиша путарина за улаз и излаз на рампи "Ниш север"?!

У зони града Ниша у четвртак, 16.01.2020. године, пуштене су 4 нове наплатне станице као функционална целина затвореног система наплате путарине од Београда до Прешева, односно од Београда до Димитровграда.

Затворени систем наплате путарине је праведнији систем наплате који је препоручен директивама Европске уније и који се примењује у већини европских земаља где се путарина плаћа према пређеном километру, односно само за део пута који се користи.

Дакле, није могуће утврдити број пређених километара код возила које се после изласка са једне наплатне станице вратило на ту исту наплатну станицу. Када нпр. учесник у саобраћају узме магнетну картицу на наплатној станици „Београд“ и изађе нпр. на наплатној станици „Смедерево“, тачно се зна колико је километара прешао и на основу чега је обрачуната путарина, док у случају враћања на исту наплатну станицу са које се пошло, није могуће ни на који начин уврдити број пређених километара. Из тих разлога није могуће наплатити путарину по пређеном километру, већ се у таквим случајевима наплаћује унапред утврђена цена за најдужу релацију и трошкови ванредног поступка.

Поред обавештења које је ЈП „Путеви Србије“ 20. јануара послало медијима и на тај начин обавестили јавност о процедури наплате путарине у конкретном случају, биће размотрени могући предлози за превазилажење тренутне ситуације.

Нови систем наплате путарине омогућио је да од Београда до границе са Бугарском буду само две чеоне наплатне станице, уместо четири, колико би било по старом систему наплате путарине.

Такође, у правцу према Републици Северној Македонији смањен је број чеоних наплатних станица са четири на две, што је знатно убрзало проток саобраћаја на Коридору 10.

Изјаву Дарка Савића, помоћника извршног директора Сектора за наплату пуртарине можете преузети са линка:

https://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/23-01-20-izjava-darko-savic%CC%81-o-des%CC%8Cavanjima-na-novim-naplatnim-stanicama-u-zoni-grada-nis%CC%8Ca

 


#   Ниш   Путеви Србије   путарина   Обједињена наплата ЈКП   Рампа Ниш север
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима