Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Локални избори "натегнуто" можда 12. маја, или....

rssBookmark and Share

Ниш 10.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Председник Србије, Александар Вучић, истакао је да је учинио техничку грешку у вези са процедуром око расписивања локалних избора, али је нагласио да грешка има само формални, а не суштински значај. Објаснио је да избори морају бити расписани у року од месец дана од тренутка када је могуће конституисање скупштине, што је био 3. март.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Вучић је истакао да је 2. и 3. април последњи дан када избори морају бити расписани, а да их мора расписати председник Скупштине. Ипак, нагласио је да не би требало одуговлачити са изборима и да би се могли одржати 28. априла, 5. маја или, како је рекао, "натегнуто" 12. маја.

"Постоји законска могућност за коју сам погрешио и нисам знао да може да се одуговлачи, али не разумем смисао. Има много опција, сагледаћемо све то вечерас, али је за мене најлогичнија опција да се иде одмах на изборе", рекао је председник.

Ова изјава председника открива његову жељу за што скоријим изборима, у складу са законом, како би се избегло одуговлачење и осигурала стабилност у политичком систему.

Председник је истакао важност поштовања закона и процедура приликом расписивања избора, чиме се осигурава транспарентност и демократски процес. Очекује се даље праћење ситуације и доношење одлука у складу са правним оквиром и политичким интересима земље.

Председник Вучић обратиће се вечерас у 20 часова грађанима Србије из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Подсетимо..

Председник Србије, Александар Вучић, изнео је јуче предлог датума за београдске изборе, наглашавајући могућност да се одрже 28. априла или 5. маја, дана када је у православном календару Васкрс. Овај предлог објављен је у оквиру дијалога о роковима и условима за одржавање локалних избора у Београду.

Као одговор на недавне најаве председника Србије, Александра Вучића, о датумима београдских избора, локални политички кругови у Нишу почели су да разматрају могуће термине за одржавање локалних избора у овом граду. С обзиром на то да су београдски избори планирани за 28. април, 5. мај или…, постоји вероватноћа да ће и избори у Нишу бити одржани истовремено.


#   Ниш   Александар Вучић   Скупштина Србије   локални избори   локални избори 2024
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима