Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Председник Србије истиче 2. јун као оптималан датум за београдске изборе, док је првобитни предлог био 28. април или 5. мај

rssBookmark and Share

Ниш 10.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Након низа консултација унутар владајуће већине и шире политичке сцене, председник Србије, Александар Вучић, у вечерашњем обраћању, изнео је предлог да се датум београдских избора помера на 2. јун. да ли ће се локални избори у Нишу и Новом Саду одржати истог датума , за сад се не зна....

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Ова промена датума избора изазвала је различите реакције и поставила питања о мотивима и интересима који стоје иза тог предлога.

Вучић је у јавности истакао да је његова идеја о помаку датума избора мотивисана жељом да се свим политичким актерима омогући довољно времена за припрему кампање. "Моја идеја је да избори буду 2. јуна јер желим да сви имају времена да припреме кампању", нагласио је председник.

Ова измена датума долази након што је првобитни предлог владајуће већине био да се избори одрже 28. априла или 5. маја. Међутим, Вучићев предлог изазвао је промене у плановима и подигао питања о могућим политичким калкулацијама.

"Ни у једном тренутку није било никаквог страног притиска", нагласио је Вучић, истичући да је одлука о помаку датума избора производ интерних консултација унутар земље, без утицаја спољних фактора.

Реакције на овај предлог су подељене, са неким политичким странкама које подржавају нови датум као адекватнији за припрему, док су друге изразиле забринутост због евентуалних политичких импликација овог помака.

Очекује се да ће се расправа о новом датуму избора наставити у наредним данима, док ће коначну одлуку донети надлежне институције у складу са законом и уставним роковима.

Подсетимо..

Председник Србије, Александар Вучић, изнео је јуче предлог датума за београдске изборе, наглашавајући могућност да се одрже 28. априла или 5. маја, дана када је у православном календару Васкрс. Овај предлог објављен је у оквиру дијалога о роковима и условима за одржавање локалних избора у Београду.

Као одговор на недавне најаве председника Србије, Александра Вучића, о датумима београдских избора, локални политички кругови у Нишу почели су да разматрају могуће термине за одржавање локалних избора у овом граду. С обзиром на то да су београдски избори планирани за 28. април, 5. мај или…, постоји вероватноћа да ће и избори у Нишу бити одржани истовремено.

 


#   Ниш   Београд   Александар Вучић   Скупштина Србије   локални избори 2024
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима