Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predsednik Srbije ističe 2. jun kao optimalan datum za beogradske izbore, dok je prvobitni predlog bio 28. april ili 5. maj

rssBookmark and Share

Niš 10.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Nakon niza konsultacija unutar vladajuće većine i šire političke scene, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u večerašnjem obraćanju, izneo je predlog da se datum beogradskih izbora pomera na 2. jun. da li će se lokalni izbori u Nišu i Novom Sadu održati istog datuma , za sad se ne zna....

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Ova promena datuma izbora izazvala je različite reakcije i postavila pitanja o motivima i interesima koji stoje iza tog predloga.

Vučić je u javnosti istakao da je njegova ideja o pomaku datuma izbora motivisana željom da se svim političkim akterima omogući dovoljno vremena za pripremu kampanje. "Moja ideja je da izbori budu 2. juna jer želim da svi imaju vremena da pripreme kampanju", naglasio je predsednik.

Ova izmena datuma dolazi nakon što je prvobitni predlog vladajuće većine bio da se izbori održe 28. aprila ili 5. maja. Međutim, Vučićev predlog izazvao je promene u planovima i podigao pitanja o mogućim političkim kalkulacijama.

"Ni u jednom trenutku nije bilo nikakvog stranog pritiska", naglasio je Vučić, ističući da je odluka o pomaku datuma izbora proizvod internih konsultacija unutar zemlje, bez uticaja spoljnih faktora.

Reakcije na ovaj predlog su podeljene, sa nekim političkim strankama koje podržavaju novi datum kao adekvatniji za pripremu, dok su druge izrazile zabrinutost zbog eventualnih političkih implikacija ovog pomaka.

Očekuje se da će se rasprava o novom datumu izbora nastaviti u narednim danima, dok će konačnu odluku doneti nadležne institucije u skladu sa zakonom i ustavnim rokovima.

Podsetimo..

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izneo je juče predlog datuma za beogradske izbore, naglašavajući mogućnost da se održe 28. aprila ili 5. maja, dana kada je u pravoslavnom kalendaru Vaskrs. Ovaj predlog objavljen je u okviru dijaloga o rokovima i uslovima za održavanje lokalnih izbora u Beogradu.

Kao odgovor na nedavne najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o datumima beogradskih izbora, lokalni politički krugovi u Nišu počeli su da razmatraju moguće termine za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. S obzirom na to da su beogradski izbori planirani za 28. april, 5. maj ili…, postoji verovatnoća da će i izbori u Nišu biti održani istovremeno.

 


#   Niš   Beograd   Aleksandar Vučić   Skupština Srbije   lokalni izbori 2024
@avucic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima