Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lokalni izbori "nategnuto" možda 12. maja, ili....

rssBookmark and Share

Niš 10.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je da je učinio tehničku grešku u vezi sa procedurom oko raspisivanja lokalnih izbora, ali je naglasio da greška ima samo formalni, a ne suštinski značaj. Objasnio je da izbori moraju biti raspisani u roku od mesec dana od trenutka kada je moguće konstituisanje skupštine, što je bio 3. mart.

Foto: Južna Srbija Info arhiva
Foto: Južna Srbija Info arhiva

Vučić je istakao da je 2. i 3. april poslednji dan kada izbori moraju biti raspisani, a da ih mora raspisati predsednik Skupštine. Ipak, naglasio je da ne bi trebalo odugovlačiti sa izborima i da bi se mogli održati 28. aprila, 5. maja ili, kako je rekao, "nategnuto" 12. maja.

"Postoji zakonska mogućnost za koju sam pogrešio i nisam znao da može da se odugovlači, ali ne razumem smisao. Ima mnogo opcija, sagledaćemo sve to večeras, ali je za mene najlogičnija opcija da se ide odmah na izbore", rekao je predsednik.

Ova izjava predsednika otkriva njegovu želju za što skorijim izborima, u skladu sa zakonom, kako bi se izbeglo odugovlačenje i osigurala stabilnost u političkom sistemu.

Predsednik je istakao važnost poštovanja zakona i procedura prilikom raspisivanja izbora, čime se osigurava transparentnost i demokratski proces. Očekuje se dalje praćenje situacije i donošenje odluka u skladu sa pravnim okvirom i političkim interesima zemlje.

Predsednik Vučić obratiće se večeras u 20 časova građanima Srbije iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Podsetimo..

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izneo je juče predlog datuma za beogradske izbore, naglašavajući mogućnost da se održe 28. aprila ili 5. maja, dana kada je u pravoslavnom kalendaru Vaskrs. Ovaj predlog objavljen je u okviru dijaloga o rokovima i uslovima za održavanje lokalnih izbora u Beogradu.

Kao odgovor na nedavne najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o datumima beogradskih izbora, lokalni politički krugovi u Nišu počeli su da razmatraju moguće termine za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. S obzirom na to da su beogradski izbori planirani za 28. april, 5. maj ili…, postoji verovatnoća da će i izbori u Nišu biti održani istovremeno.


#   Niš   Aleksandar Vučić   Skupština Srbije   lokalni izbori   lokalni izbori 2024
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima