Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Beogradski izbori 28. aprila ili 5. maja, verovatno i u Nišu i Novom Sadu - 5. maj malo verovatno jer je Vaskrs?!

rssBookmark and Share

Niš 09.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izneo je predlog datuma za beogradske izbore, naglašavajući mogućnost da se održe 28. aprila ili 5. maja, dana kada je u pravoslavnom kalendaru Vaskrs. Ovaj predlog objavljen je u okviru dijaloga o rokovima i uslovima za održavanje lokalnih izbora u Beogradu.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Iako je ovaj predlog susreo sa kritikama u delu opozicije, koji su iznosili navode o mogućim izbornim manipulacijama, predsednik Vučić je odbacio takve tvrdnje. Istakao je da je Srbija jedina zemlja na svetu koja je pozvala ODIHR (Organizacija za demokratiju i ekonomski razvoj) da nadgleda lokalne izbore, što je dokaz angažovanosti vlade u usvojavanju demokratskih standarda.

Ovaj korak predstavlja važan moment u demokratizaciji izbornog procesa u zemlji, a predsednik je izrazio sigurnost u uspešno održavanje izbora u skladu sa međunarodnim standardima. Vučić je takođe podvukao značaj učešća svih političkih aktera u izbornom procesu i pozvao na dijalog i sporazumevanje kako bi se osigurala fer i slobodna izborna arena.

Niš…

Kao odgovor na nedavne najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o datumima beogradskih izbora, lokalni politički krugovi u Nišu počeli su da razmatraju moguće termine za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. S obzirom na to da su beogradski izbori planirani za 28. april ili 5. maj, postoji verovatnoća da će i izbori u Nišu biti održani istovremeno.

Ova mogućnost ima značajne implikacije za političku scenu Niša, budući da bi istovremeno održavanje izbora u dva najveća grada Srbije moglo izazvati veće interesovanje javnosti i intenzivniju političku aktivnost. Lokalni politički lideri u Nišu već su počeli sa pripremama za izbore, formirajući izborne štabove i prikupljajući podršku svojih birača.

Očekuje se da će u narednim nedeljama biti doneta konačna odluka o datumu lokalnih izbora u Nišu, koja će biti usklađena sa odlukom o datumu beogradskih izbora. U međuvremenu, političke stranke i kandidati nastaviće sa mobilizacijom svojih pristalica i pripremama za intenzivnu izbornu kampanju.

Ovi izbori predstavljaju važan trenutak za političku budućnost Niša, te se očekuje da će građani aktivno učestvovati u izbornom procesu kako bi izabrali svoje predstavnike na lokalnom nivou. Sve oči su uprte ka narednim nedeljama, kada će biti doneta konačna odluka o datumu održavanja lokalnih izbora u Nišu.

 


#   Niš   Beograd   Aleksandar Vučić   lokalni izbori   lokalni izbori 2024
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima