Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

При крају радови на каналима

rssBookmark and Share

24.10.2010. Извор: Б92

Пола године после великих поплава у лесковачком крају, приводе се крају радови на уређењу канала из којих се изливала вода.

При крају радови на каналима

На овај начин спречиће се плављење овог подручја у наредних педесетак година.

Канали су очишћени и на територији општине Прокупље, али због недостатка средстава опсасност од поплава у овој општини није трајно отклоњена.

Поједини житељи Бобишта код Лесковца кажу да су у последњих пет година њихове куће плављене неколико пута, а последице последње поплаве нису успели да санирају ни после пола године.

У априлским поплавама највећу штету претрпела су лесковачка насеља Бобиште и Анчики, када је под водом је било преко 500 кућа.

До поплаве је дошло зато сто канали Бучан и Бара нису могли да прихвате воду која се сливала, јер су били запуштени, пуни смећа и на појединим местима широки свега пар метара.

Сада су у току радови на уређењу канала чиме ће опасност од поплава бити отклоњена у наредних 50 година.

Канал Баре сада је широк 15 до 20 метара и дубок 4 метра.

У свакој секунди моћи ће да прихвати три и по кубика воде. Пројекат вредан 52 милиона динара, житеље ових насеља ослободиће страха који осећају приликом сваке кише.

Канали су очишћени и на територији општине Прокупље, али због недостатка новца опасност од поплава отклоњена је само привремено.

Штета од поплава у Прокупљу процењена је на 35 милиона динара, а општина је успела да обезбеди око 10 милиона за санацију.

Житељи Прокупља чије су оранице биле под водом нису успели да надокнаде штету, док је мештанима лесковачког краја, чије су куће биле поплављене, исплаћено од 50 до 150 хиљада динара.



#   поплава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима