Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pri kraju radovi na kanalima

rssBookmark and Share

24.10.2010. Izvor: B92

Pola godine posle velikih poplava u leskovačkom kraju, privode se kraju radovi na uređenju kanala iz kojih se izlivala voda.

Pri kraju radovi na kanalima

Na ovaj način sprečiće se plavljenje ovog područja u narednih pedesetak godina.

Kanali su očišćeni i na teritoriji opštine Prokuplje, ali zbog nedostatka sredstava opsasnost od poplava u ovoj opštini nije trajno otklonjena.

Pojedini žitelji Bobišta kod Leskovca kažu da su u poslednjih pet godina njihove kuće plavljene nekoliko puta, a posledice poslednje poplave nisu uspeli da saniraju ni posle pola godine.

U aprilskim poplavama najveću štetu pretrpela su leskovačka naselja Bobište i Ančiki, kada je pod vodom je bilo preko 500 kuća.

Do poplave je došlo zato sto kanali Bučan i Bara nisu mogli da prihvate vodu koja se slivala, jer su bili zapušteni, puni smeća i na pojedinim mestima široki svega par metara.

Sada su u toku radovi na uređenju kanala čime će opasnost od poplava biti otklonjena u narednih 50 godina.

Kanal Bare sada je širok 15 do 20 metara i dubok 4 metra.

U svakoj sekundi moći će da prihvati tri i po kubika vode. Projekat vredan 52 miliona dinara, žitelje ovih naselja oslobodiće straha koji osećaju prilikom svake kiše.

Kanali su očišćeni i na teritoriji opštine Prokuplje, ali zbog nedostatka novca opasnost od poplava otklonjena je samo privremeno.

Šteta od poplava u Prokuplju procenjena je na 35 miliona dinara, a opština je uspela da obezbedi oko 10 miliona za sanaciju.

Žitelji Prokuplja čije su oranice bile pod vodom nisu uspeli da nadoknade štetu, dok je meštanima leskovačkog kraja, čije su kuće bile poplavljene, isplaćeno od 50 do 150 hiljada dinara.



#   poplava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima