Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Проблеми са снегом, грејањем и струјом

rssBookmark and Share

Ниш 03.02.2012. Аutor : Z. Miladinović |

Арктичка зима, која се и у Нишу указивала кроз дебели минус, снежну вејавицу и северац, резултирала је повременим нестанцима струје, лошим грејањем у неким деловима града и нерашчишћеним улицама чак и у ширем центру. Ипак, надлежни објашњавају да су овакви проблеми на минус 15 степени Ц нормална ствар, а да њихове екипе чине све да они буду што мањи.

Проблеми са снегом, грејањем и струјом

Према наводима градског Штаба зимске службе, комплетна расположива механизација из нишког Предузећа за путеве и ЈКП Медијана ангажована је на чишћењу саобраћајница, а уредно се посипа и со, тако да су све најпрометније улице у граду проходне. У Штабу су казали да је јуче било проблема у вишим деловима Ниша, као и на појединим споредним путевима у граду и око њега, али да екипе раде нон-стоп на њиховом рашчишћавању.

Градски саобраћај јуче се одвијао редовно, али успорено и са закашњењима. Поједини градски превозници смањили су број возила због кварова изазваних ниским температурама. Неке приградске линије су скраћене. У Ниш-експресу, који саобраћа и у Нишу и ван њега, објаснили су да ниска температура изазива тзв. парафинирање нафте, које може да запуши поједине делове мотора, а такви кварови не могу да се отклоне брзо.

Није мало Нишлија који се жале на лоше даљинско грејање или чак потпуно хладне радијаторе. Према њиховим речима, поједини стамбени објекти у центру и на периферији остајали су ових дана без грејања не само ноћу већ и током дана. Из Градске топлане Ниш стизао је одговор да су сви топлотни извори у погону, а да је лоше грејање у неким објектима последица неисправних подстаница, за које Топлана није одговорна, или кварова, које настоји да отклони што пре. У том јавном предузећу подсећају да кориснике греју 24 часа дневно од 30. јануара увече и да ће непрекидни режим рада трајати све док ноћне температуре буду испод минус 15 степени.

Чини се да грађанима, ипак, најтеже падају нестанци струје. У протеклих неколико дана догодио се већи број хаварија у различитим деловима града, а због искључења појединих струјних фаза известан број стамбених зграда остао је и без даљинског грејања. Због нестанка електричне енергије у прекиду су повремено и кабловски оператери, као и њихов интернет. У нишкој електродистрибуцији „Југосток“ су казали да је снабдевање струјом стабилно, а да су кварови на електромрежи при овако ниским температурама „нормални“. И они наводе да њихове екипе нон-стоп раде како би санирале кварове.

Телефони узалуд звоне

Упркос тврдњама нишког „Југоистока“ да су њихови радници ових дана максимално ангажовани, гађани се жале да је тешко, па и немогуће добити дежурне диспечере, како би сазнали због чега је нестала струја и када ће поново доћи. На бројеве телефона дежурних диспечера, који би требало да су им стално на услузи, често се нико не јавља, посебно у вечерњим часовима. Телефони диспечера су или заузети или узалуд звоне.


#   Ниш   саобраћај   градски превоз   зимске службе   даљинско грејање   без грејања
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима