Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Problemi sa snegom, grejanjem i strujom

rssBookmark and Share

Niš 03.02.2012. Autor : Z. Miladinović |

Arktička zima, koja se i u Nišu ukazivala kroz debeli minus, snežnu vejavicu i severac, rezultirala je povremenim nestancima struje, lošim grejanjem u nekim delovima grada i neraščišćenim ulicama čak i u širem centru. Ipak, nadležni objašnjavaju da su ovakvi problemi na minus 15 stepeni C normalna stvar, a da njihove ekipe čine sve da oni budu što manji.

Problemi sa snegom, grejanjem i strujom

Prema navodima gradskog Štaba zimske službe, kompletna raspoloživa mehanizacija iz niškog Preduzeća za puteve i JKP Medijana angažovana je na čišćenju saobraćajnica, a uredno se posipa i so, tako da su sve najprometnije ulice u gradu prohodne. U Štabu su kazali da je juče bilo problema u višim delovima Niša, kao i na pojedinim sporednim putevima u gradu i oko njega, ali da ekipe rade non-stop na njihovom raščišćavanju.

Gradski saobraćaj juče se odvijao redovno, ali usporeno i sa zakašnjenjima. Pojedini gradski prevoznici smanjili su broj vozila zbog kvarova izazvanih niskim temperaturama. Neke prigradske linije su skraćene. U Niš-ekspresu, koji saobraća i u Nišu i van njega, objasnili su da niska temperatura izaziva tzv. parafiniranje nafte, koje može da zapuši pojedine delove motora, a takvi kvarovi ne mogu da se otklone brzo.

Nije malo Nišlija koji se žale na loše daljinsko grejanje ili čak potpuno hladne radijatore. Prema njihovim rečima, pojedini stambeni objekti u centru i na periferiji ostajali su ovih dana bez grejanja ne samo noću već i tokom dana. Iz Gradske toplane Niš stizao je odgovor da su svi toplotni izvori u pogonu, a da je loše grejanje u nekim objektima posledica neispravnih podstanica, za koje Toplana nije odgovorna, ili kvarova, koje nastoji da otkloni što pre. U tom javnom preduzeću podsećaju da korisnike greju 24 časa dnevno od 30. januara uveče i da će neprekidni režim rada trajati sve dok noćne temperature budu ispod minus 15 stepeni.

Čini se da građanima, ipak, najteže padaju nestanci struje. U proteklih nekoliko dana dogodio se veći broj havarija u različitim delovima grada, a zbog isključenja pojedinih strujnih faza izvestan broj stambenih zgrada ostao je i bez daljinskog grejanja. Zbog nestanka električne energije u prekidu su povremeno i kablovski operateri, kao i njihov internet. U niškoj elektrodistribuciji „Jugostok“ su kazali da je snabdevanje strujom stabilno, a da su kvarovi na elektromreži pri ovako niskim temperaturama „normalni“. I oni navode da njihove ekipe non-stop rade kako bi sanirale kvarove.

Telefoni uzalud zvone

Uprkos tvrdnjama niškog „Jugoistoka“ da su njihovi radnici ovih dana maksimalno angažovani, gađani se žale da je teško, pa i nemoguće dobiti dežurne dispečere, kako bi saznali zbog čega je nestala struja i kada će ponovo doći. Na brojeve telefona dežurnih dispečera, koji bi trebalo da su im stalno na usluzi, često se niko ne javlja, posebno u večernjim časovima. Telefoni dispečera su ili zauzeti ili uzalud zvone.


#   Niš   saobraćaj   gradski prevoz   zimske službe   daljinsko grejanje   bez grejanja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima