Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радиоактивни вагон враћен у Бугарску

rssBookmark and Share

01.11.2008. А. ЋИРИЋ pressonline.rs



ВАГОН СМРТИ ЗАУСТАВЉЕН НА ГРАНИЦИ!

Цариници у Димитровграду спречили да у Србију уђе вагон с радиоактивним гвожђем чије је зрачење чак 3.000 пута веће од дозвољене

Радници Царинске управе у Димитровграду спречили су јуче да у нашу земљу уђе вагон с товаром од 56 тона радиоактивног гвожђа који је емитовао зрачење чак 3.000 пута веће од дозвољеног!

Како је Пресс незванично сазнао, воз који је с радиоактивним отпадом путовао из Бугарске преко нашег прелаза Градина ишао је ка Македонији. Само пуком срећом откривено је да носи веома опасан терет, на време су алармиране надлежне службе и вагон вратиле у Бугарску.

Вагон са 56 тона гвожђа стајао је на железничкој станици у Димитровграду јуче читаво поподне.

- Само због добре реакције нашег цариника откривено је да се у вагону налази непријављен терет с толиком дозом зрачења - рекао је јуче за Пресс један од запослених на железничкој станици. - Цариник је рутински обилазио вагоне када му се огласио пејџер на апарату за откривање радиоактивности. Одмах је обавештена дежурна екипа радиолога, која је дошла са специјалном опремом и установила невероватну количину радиоактивности у вагону.

Унутар вагона са опасним гвожђем измерено је 3.000 пута веће зрачење од дозвољеног, а ван вагона чак 300 пута јача доза радиоактивности. Убрзо су узбуњене све надлежне службе и одлучено је да се овај вагон хитно врати у Бугарску.

- Потпуно је невероватно шта се све креће нашим пругама без икакве ознаке о опасности по људске животе - каже наш саговорник из царинске испоставе у Димитровграду. - Не знам како ће да реагује надлежно министарство, али ово није први пут да откривамо смртоносне пошиљке које лутају пругама. У последњих неколико година, познато је, неколико пута су се дешавали слични случајеви.

Како смо јуче сазнали, радиоактивно гвожђе потиче из бугарске челичане Кремиковци, а према документацији, гвожђе је послала бугарска фирма „Шалц"! Крајње одредиште била је депонија фирме „Макстил" у Скопљу. Композиција је путовала на релацији Софија-Скопље.

- Овакви вагони не смеју да путују необележени, без најаве и без одговарајуће заштите за околину, јер су опасни по здравље људи - рекли су нам јуче дежурни у радиолошкој служби у Димитровграду.

Након откривања опасног товара цариници су донели решење о хитном враћању радиоактивног товара у Бугарску, а о свему је обавештен и Институт „Винча".

Опасно по живот

Радиоактивни терет који је јуче заустављен на железничкој станици у Димитровграду био је веома опасан по људе и велика је срећа што је на време откривен.

- Срећа је што су наши цариници открили то гвожђе јер би било веома опасно да је вагон ушао у Србију - рекао је за Пресс извор из Института у Винчи. - Измерена количина радиоактивности је огромна и не смем ни да помислим какве би све последице изазвао пролазак тог воза кроз нашу земљу.

Није први пут

Пре нешто више од две године догодио се сличан случај када је предузећу „Макси ко" из Алексинца забрањен извоз металног отпада због повећане радиоактивности товара упућеног у Скопље. Инспекција за заштиту животне средине тада је поднела и кривичну пријаву против директора тог предузећа. Занимљиво је да је и тада радиоактивно гвожђе било намењено скопској компанији „Макстил".

види:
http://www.juznasrbija.info/blog/odakle-radioaktivni-otpad.html

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=50306&sectionId=33&view=story


#   депонија   Бугарска   Макси Ко   зрачење
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима