Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Само слога Стопањце спасава

rssBookmark and Share

Лесковац 22.09.2010. Б. Илић, ПРЕСС

Горње Стопање за осам година од заосталог села постало једно од најуређенијих насеља на подручју Лесковца. Мештани сами скупили 35 милиона динара и уз помоћ локалне самоуправе увели канализацију и асфалтирали 70 одсто улицаЛесковачко приградско насеље Горње Стопање за само осам година од заосталог села у којем није било водовода и канализације постало је место у којем се сада живи као у граду. За разлику од бројних места на југу Србије из којих се мештани полако исељаваљу, у овом насељу данас има 90 домаћинстава више него до пре пет година!

Само слога Стопањце спасава


Мештани су засукали рукаве и великом већином гласали за увођење самодоприноса намењеног изградњи инфраструктуре, па је у Горњем Стопању од 2002. године асфалтирано 70 одсто улица. Поред тога, реконструисане су стара водоводна и електро-мрежа, постављена канализација, проширена главна улица и уређени тротоари. У ово приградско насеље за пет година инвестирано је око 70 милиона динара, а половину тих пара дали су сами мештани.

Кућне радионице

У Горњем Стопању осим главне улице све остале су биле без асфалта, а сада је ова месна заједница једна од најуређенијих на подручју Лесковца и то пре свега захваљујући самим грађанима.

- Од града смо удаљени само два километра, а живели смо као да смо на некој планини. Није се могло више тако и зато смо одлучили да прво сами себи помогнемо и кренемо да радимо. Као пример моји суграђани су истицали како најбогатија села на подручју Лесковца имају неуређене улице, прљаве фасаде испод којих им пролазе отпадне воде из стаја и тражили да Стопање не буде такво. Тада смо заједнички одлучили да радимо сами. Наравно, када урадите нешто што је од јавног интереса, онда се ту укључује и локална самоуправа јер види да ефикасно радите и да сте добар партнер. Без њихове помоћи не бисмо успели, али ако сами не почнете да радите, нико вам неће помоћи - објашњава успех овог приградског насеља председник Месне заједнице Предраг Петковић.

У Горњем Стопању које се налази поред пута Лесковац - Бојник има 830 домаћинстава и живи око 3.500 становника. Скоро свака породица се бави гајењем воћа и поврћа. Добар део мештана ради у Лесковцу, а многи имају и кућне радионице за обраду дрвета, поправку електро-апарата и аутомобила.

- Одвајали смо, што народ каже, од уста да уредимо улице, да увек имамо воду и осветљење и то се индиректно исплатило. Супруга и ја смо остали без посла, радили смо у текстилној фабрици „Летекс" и сад гајимо поврће и воће. Док водовод није био реконструисан имали смо рестрикције, па смо морали да вадимо воду из бунара. Оно што смо производили носили смо на пијацу неопрано и купци су негодовали кад купују наш парадајз и паприку. Сад је наше поврће опрано, чисто и што би народ рекао „налицкано", па лакше и продајемо - објашњава Милован Станојковић.

Граде нову школу

Насеље је специфично и по томе што се из њега нико не исељава, већ сваке године добија нове становнике. Пре пет година имало је 740 домаћинстава, сада их има 830, а сваке године повећава се и број ученика. У насељу постоји четворогодишња школа, а мештани су већ одлучили да саграде нову јер им деца уче у згради која је дотрајала. Како кажу, све је било договорено да се почне са изградњом, али пролећне поплаве у лесковачком крају су преусмериле паре из градског буџета на другу страну, па ће са радовима морати да крену наредне године.

- Сваке школске године добијемо бар једног ученика више за први разред. Ето, пре три године било је уписано 27 ђака, прошле 29, а ове школске године имамо 30 првака - рекао је учитељ четворогодишње школе у Стопању која припада лесковачкој ОШ „Трајко Стаменковић".

Поносни на „Јединство"

Мештани Горњег Стопања посебно су поносни на свој Фудбалски клуб „Јединство". Некада је овај тим био „зонаш„, а онда је пре седам година потпуно угашен. Пре годину дана у месној заједници су одлучили да новац који су уштедели, скоро 400.000 динара, потроше за реновирање стадиона, свлачионица и куповину опреме.

- Све се то исплатило, наши фудбалери су одиграли 25 утакмица и ниједну нису изгубили, што је и за „сеоске" лиге изузетан успех. Такмичимо се у општинском рангу и оно што је најважније, свакој утакмици Јединства присуствује око 500 гледалаца, а то би и многи прволигашки клубови пожелели - закључује председник МЗ Горње Стопање Предраг Петковић.


#   Лесковац   локална самоуправа   без посла   Месна заједница   отпадне воде   Горње Стопање   месне заједнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима