Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пацијенти као на стрељању: Лекар постројава по 15 људи и јавно их преслишава

rssBookmark and Share

Лесковац 13.04.2014. Блиц

Необичну праксу неуролога др Зорана Томића из Опште болнице из Лесковца снимио је један од шокираних пацијената.

Пацијенти као на стрељању: Лекар постројава по 15 људи и јавно их преслишава

На видео-снимку који смо добили види се како др Томић прима по десетак пацијената у ординацију, у којој нема ништа од медицинских апарата. Пацијенти су постројени око докторовог стола, уза зид. И мушкарци и жене заједно.

- Прво је прозвао трудницу, која је била принуђена да пред осталим људима прича о својој болести. На почетку је сасвим тихо говорила о својим гинеколошким налазима који су повезани са болешћу. Видело се да је жени неугодно и непријатно. Час је причала мало гласније, час тихо - препричава необичну ситуацију Небојша Цветковић из Лесковца, који је сачинио видео-снимак.

На снимку, који траје шест минута, виде се још три пацијента које је др Томић прегледао. Ниједном не устаје са столице, већ људи прилазе њему. Једном човеку тражио је, пред свима, да затвори очи и испружи руке. Човек је то и учино.

- Докторов однос према пацијентима је био крајње дрзак. Никоме није персирао, већ се обраћао као да је у кафани. Повишеним тоном је говорио без икаквог разлога, пожуривао људе... Питам се где је ту поштовање приватности, професионална етика? Све је изгледало као са смо на неком дисциплинском рапорту и јавно износимо своју болест! - љутито закључује Цветковић.

Он је узео своју здравствену књижицу и изашао без прегледа. Извинио се осталим људима због снимања и рекао да ће снимак користити као доказ у дисциплинском поступку против лекара. Након тога случај је пријавио здравственој инспекцији и заштитнику права пацијената.

Др Зоран Томић је испрва тврдио да не види у чему је проблем, јер не прегледа све пацијенте одједном, већ једног по једног. Касније је признао да је ипак погрешио.

- Овде се пацијенти не свлаче и не врши се психијатријски преглед. Ради се о стањима која не захтевају дубљу проблематику. Углавном су то људи после шлога, са којима долазе и пратиоци. Питам их како се осећају и препишем им лек - објашњава др Томић.

Каже да је снимак направљен када је имао 40 пацијената и објашњава разлоге зашто је истовремено примио пуно пацијената.

- У ходнику нема столица и људи се унервозе. У амбуланти има пет столица и један кревет и зато позивам више њих да уђу унутра и седну. Тако брже и радим. Да сам примао једног по једног, ушао бих у термин другог лекара - истиче др Томић, који не зна да ли и његове колеге примењују групне прегледе.

- Не знам. Можда приме по једног, два или три пацијента истовремено - каже доктор.

Паравани

Др Томић је најавио да ће убудуће пацијенти имати приватност јер ће се направити посебне чекаонице, а у ординацијама ће бити постављени паравани. То је јуче одлучено након разговора са директором.

Мали број неуролога

Директор болнице у Лесковцу др Небојша Димитријевић каже да не оправдава понашање др Томића, али да се болница суочава са малим бројем неуролога, због чега су пацијенти константно незадовољни. Четворо лекара им је на боловању, што им умногоме отежава рад.


#   Лесковац     Небојша Димитријевић   пацијенти   Зоран Томић   Небојша Цветковић   Прва ТВ
@PrvaSrpskaTV @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима