Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Професорка клавира спава у парку

rssBookmark and Share

Куршумлија 13.04.2014. Курир

Наставница клавира Нада Алимановић (55) две ноћи је преспавала на клупи у градском парку у Куршумлији, јер пошто је добила отказ више нема новац да плаћа кирију.

Професорка клавира спава у парку

Она је до октобра прошле године радила у Музичкој школи „Корнелије Станковић“ из Прокупља, издвојено одељење у Куршумлији, када је правоснажном судском пресудом остала без посла јер нема лиценцу. Нада каже да нема где да оде, па овде чека посао, јер је наставник клавира дефицитарно занимање али је проблем Закон о забрани запошљавања у јавном сектору.

-Ја сам по струци дипломирани клавириста а на ФМУ у Београду положила сам стручни испит за наставника клавира 1987. године. Тај испит би требао да ми важи као данашња лиценца -започиње своју тужну причу Нада, док се на хладном јутру замотава ћебетом у градском парку у Куршумлији.

Нада нема породицу. Живи сама а да би објаснила своју тужну судбину прича да је њен отац био војно лице, родом из Лесковца, и да је са њим и мајком, која је из Шапца, живела у Приштини, па у Београду а 1988. године селе се у Сарајево, где је затиче рат.

-Дошла сам у Шабац 1992. године и пријавила се у колективни центар. Од 1995 до 2003. године радила сам у Средњој музичкој школи у Сремској Митровици. Те године селим се у Неготин, јер сам од Музичке школе „Стеван Мокрањац“ уз посао добила и стан на коришћење. Радила сам без проблема све до 2008. године, када се поставило питање лиценце и ја сам тада добила отказ. Следеће године, 1.9. 2009. године јављам се на конкурс и добијам посао у Музичкој школи „Корнелије Станковић“ из Прокупља“ као наставник клавира-прича о својој каријери Нада Алимановић.

Појашњава да је бивша директорка школе тражила мишљење од Министарства просвете о томе да ли стручни испит може да се третира као лиценца и да је одговор био да школа треба да је упути на полагање испита. У међувремену долази до смене директора и она добија отказ. Инспекција рада је враћа на посао док траје судски поступак и она на крају губи спор и у октобру прошле године остаје без посла.

Нада Алимановић каже да се обраћала државним институцијама за помоћ али нико није надлежан. Пошто није имала где, спава у парку. Запослени у оближњим киосцима, који су разговарали са њом, кажу да се одмах види да је веома образована жена али и да има неки проблем и не могу да се начуде да она спава у парку.

У школи „Корнелије Станковић“ кажу да је Нада Алимановић добила отказ после судског поступка и да не виде разлог да се име школе помиње уз њен случај.


#   Куршумлија   професори   отказ   Нада Алимановић   Корнелије Станковић   Инспекција рада   без посла
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима