Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стотине хомосексуалаца се венчало у Њујорку

rssBookmark and Share

24.07.2011. Аutor : TANJUG

Непосредно по ступању на снагу одговарајућег закона, први хомосексуални пар, одмах после поноћи, венчао се у Њујорку.Више од 100 пријатеља дошло је на венчање, као и на осталих првих сто данас склопљених "геј бракова" у држави Њујорк.

Стотине хомосексуалаца се венчало у Њујорку

Две жене су се, према писању "Њујорк тајмса", у недељу после поноћи венчале. Черил Рад (53) у белом смокингу и Кити Ламберт (54) у плавој хаљини, обе бабе, заједно са десетак унучића, венчале су се на Нијагариним водопадима, на северозападу САД.

Њујорк је, ако се рачуна и главни град САД, Вашингтон, шеста америчка држава која је дозволила брак између особа истог пола.


Иначе, Руд и Ламберт су активисткиње које се већ деценијама боре за равноправни положај бракова особа истог пола.


Ступање на снагу одговарајућег закона у Њујорку се сматра великим кораком, од којег многи очекују да ће имати утицаја на остале државе САД, где је отпор још велики.


Држава Њујорк учинила је све како би недеља за хомосексуалце постала историјски датум.
Градоначелник Мајкл Блумберг наредио је матичарским службама да направе изузетак и раде цео дан. Блумберг је ставио ван снаге рок од 24 сата који мора да прође од пријаве за венчање до церемоније ступања у брак.


Држава је очекивала велику навалу на матичарске службе, односно рачунала да ће се одмах венчати 2.500 парова, тако да је лутријом требало да се одреди око 800 првих термина, али се пријавило око 860 парова, тако да се, ипак, одустало од лутрије.


Блумберг је чак ставио на располагање своје седиште Грајси Менсон на располагање Џону Фајгенблату, сараднику градоначелника, који је желео да се ожени са колегом из градске управе.


Сенат државе Њујорк, којим доминирају републиканци, пре месец дана је, простом већином, усвојио закон којим се омогућава брак између особа истог пола.


Конзервативни републиканци су уобичајено противници оваквих бракова, али је у Њујорку у оба дома пронађена већина за изгласавање закона, који је пре две године, када су државом влдале демократе, одбачен.


До сада су хомосексуалци у САД могли да се венчају у државама Конетиктат, Масачусетс, Њухемпшир и Вермонт, као и у Ајови и Вашингтону. Њуџерси не дозвољава брак, али дозваљава озваничење везе са истим правима.


Поједине државе, међу којима су Тексас, Флорида и друге јужне и централно-западне државе, уставом су забраниле брак особа истог пола.


#   24 сата
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима