Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stotine homoseksualaca se venčalo u Njujorku

rssBookmark and Share

24.07.2011. Autor : TANJUG

Neposredno po stupanju na snagu odgovarajućeg zakona, prvi homoseksualni par, odmah posle ponoći, venčao se u Njujorku.Više od 100 prijatelja došlo je na venčanje, kao i na ostalih prvih sto danas sklopljenih "gej brakova" u državi Njujork.

Stotine homoseksualaca se venčalo u Njujorku

Dve žene su se, prema pisanju "Njujork tajmsa", u nedelju posle ponoći venčale. Čeril Rad (53) u belom smokingu i Kiti Lambert (54) u plavoj haljini, obe babe, zajedno sa desetak unučića, venčale su se na Nijagarinim vodopadima, na severozapadu SAD.

Njujork je, ako se računa i glavni grad SAD, Vašington, šesta američka država koja je dozvolila brak između osoba istog pola.


Inače, Rud i Lambert su aktivistkinje koje se već decenijama bore za ravnopravni položaj brakova osoba istog pola.


Stupanje na snagu odgovarajućeg zakona u Njujorku se smatra velikim korakom, od kojeg mnogi očekuju da će imati uticaja na ostale države SAD, gde je otpor još veliki.


Država Njujork učinila je sve kako bi nedelja za homoseksualce postala istorijski datum.
Gradonačelnik Majkl Blumberg naredio je matičarskim službama da naprave izuzetak i rade ceo dan. Blumberg je stavio van snage rok od 24 sata koji mora da prođe od prijave za venčanje do ceremonije stupanja u brak.


Država je očekivala veliku navalu na matičarske službe, odnosno računala da će se odmah venčati 2.500 parova, tako da je lutrijom trebalo da se odredi oko 800 prvih termina, ali se prijavilo oko 860 parova, tako da se, ipak, odustalo od lutrije.


Blumberg je čak stavio na raspolaganje svoje sedište Grajsi Menson na raspolaganje Džonu Fajgenblatu, saradniku gradonačelnika, koji je želeo da se oženi sa kolegom iz gradske uprave.


Senat države Njujork, kojim dominiraju republikanci, pre mesec dana je, prostom većinom, usvojio zakon kojim se omogućava brak između osoba istog pola.


Konzervativni republikanci su uobičajeno protivnici ovakvih brakova, ali je u Njujorku u oba doma pronađena većina za izglasavanje zakona, koji je pre dve godine, kada su državom vldale demokrate, odbačen.


Do sada su homoseksualci u SAD mogli da se venčaju u državama Konetiktat, Masačusets, Njuhempšir i Vermont, kao i u Ajovi i Vašingtonu. Njudžersi ne dozvoljava brak, ali dozvaljava ozvaničenje veze sa istim pravima.


Pojedine države, među kojima su Teksas, Florida i druge južne i centralno-zapadne države, ustavom su zabranile brak osoba istog pola.


#   24 sata
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima