Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Vozila BRDM-2 imaju preventivno dejstvo, nemamo osvajačkih planova

rssBookmark and Share

Niš 29.07.2019. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je veliku zahvalnost Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2 koje je Vojska Srbije dobila na poklon i podvukao da se ne radi o starim vozilima, već o novijem modelu koji je Rusija modernizovala.

Foto: RTS
Foto: RTS

Vučić je istakao da su ta "vozila važna za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i imaju preventivno dejstvo".

"Kako i kuda su došla vozila – naša je stvar"
Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija uspela da dopremi 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2 iz Rusije poštujući međunarodno pravo.
Na pitanje kako je Srbija "razbila blokadu", pošto su Rumunija i Bugarska, "po nalogu NATO-a", zabranile prolaz vozilima, Vučić je rekao: "Kako i kuda su došla – naša je stvar".
Istakao je da su vozila, koja su poklon Ruske Federacije, dopremljena u skladu sa zakonom i dogovorom sa Moskvom.

"Mi nemamo nikakvih osvajačkih planova", rekao je Vučić u razgovoru sa pripadnicima kopnenog roda Vojske Srbije u Nišu na prezentaciji novih BRDM-2 vozila i istakao da ta vozila znatno podižu borbenu gotovost naših vojnih snaga. 

Obilazeći dobijena vozila, u društvu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, Vučić je zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka da prenese zahvalnost predsedniku Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu za veliku podršku koju su pružili Srbiji.

"Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snaži našu gotovost", rekao je Vučić.

Predsednik je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962. godine, rekao da se ne radi o "starinskom oružju", kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, što Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

Preneo je da u vozilu posada od pet pripadnika može da izdrži 24 sata, dodajući da je to vrhunsko izviđačko vozilo.

"Od Putina lepa, ali lična poruka"
Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je da mu je novi ambasador Rusije u Srbiji preneo poruku ruskog predsednika Vladimira Putina.
Kako je rekao, radi se o ličnoj poruci koju ne može da prenese.

Vučić je istakao i da se radi o poklonu Ruske Federacije i Putina, što građani Srbije treba da znaju.

"Nismo ništa platili. Ponosan sam i srećan. Hvala bratskom ruskom narodu i ruskoj državi. Pošto je trenutno moderno da se govori protiv Putina, ja neću biti moderan i zahvaljujem se predsedniku Rusije", poručio je Vučić.

Istakao je da su Rusi izradili odlično vozilo za sebe za najteže moguće uslove, iz kojeg se može pucati u pokretu i neprijatelj videti svih 360 stepeni.

Ukazao je da su Rusi kompletnu modernizaciju vozila izvršili i u to uložili veliki novac. "Ovo je vozilo koje ima upotrebnu vrednost, koje na ozbiljan način povećava našu borbenu gotovost", naglasio je Vučić.

Stiže sedam helikoptera

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da Srbija očekuje isporuku ukupno sedam ruskih helikoptera Mi-35 i Mi-17, koji su naručeni i plaćeni.

"Ponosan sam na našu vojsku, na ljude koji uvek služe Srbiji i štite Srbiju. Ponosan sam na ovih 10 BRDM-2 vozila, modernizovanih, koje smo dobili od Rusije i veliko hvala i Vladimiru Putinu, Sergeju Šojguu i ambasadoru Bocan-Harčenku", ponovio je Vučić.

Takođe, ukazao je da domaća namenska industrija proizvodi moderne rakete, kod kojih je od sedam do 10 puta brže izletanje, tako da vozilo može brže da ih ispali i što pre se skloni od neprijatelja.

"To je nešto od velikog značaja za zemlju, to radi naša 'Prva Petoletka'", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da se očekuje da još nešto stigne kao donacija Rusije, ali i ono što je Srbija naručila i platila, a to su helikopteri, pre svega – četiri Mi-35, kao i tri Mi-17.

Vučić je rekao da je Mi-17 možda i najbolji helikopter koji postoji. "Mi ćemo ih upotrebiti za prevoz jedinica i interevencije, gde god se dešava nešto gde je nepohodna hitna intervencija. Već smo ih kupovali i kupovaćemo", rekao je Vučić.

Ukazao je da helikopteri Mi-35 imaju ogromnu vatrenu moć, "zastrašujuću", posebno kada rade u parovima.

Rekao je da mu je jedan policajac, sa kojim je leteo, rekao da oni u policiji nisu ni mogli da sanjaju da će ikada ući u novi helikopter pre penzionisanja, a da sada imaju tu priliku.

Upitan kada ćemo da dobijemo preostalih 20 vozila BRDM, Vučić je izrazio uverenje da ćemo i njih i još 10 tenkova dobiti do kraja godine, ukazujući da su i ova oklopna vozila stigla i protiv protivljenja mnogih.

Ponovio je da vojnicima, a tako i oficirima, sledi značajno povećanje plata i ove godine, a veruje da će to biti slučaj i sledeće, jer država stalno snaži.

Ambasador Rusije: Pomagaćemo Srbiji i dalje 

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je zahvalnost Vučiću zbog njegovog čvrstog stava u korist razvoja rusko-srpskih odnosa i saradnje.

Istakao je da je njegova zemlja spremna da i dalje pomaže Srbiji na jačanju odbrambene sposobnosti. "Rusija je spremna i ima interes, kao i Srbija, za razvoj ove sfere naših odnosa", istakao je Bocan-Harčenko.

Ta saradnja ima, istakao je ambasador, "vojnu, tehničku, pa i političku dimenziju".

"Mi, Rusi, razumemo da je modernizacija, jačanje i opremanje vojske neotuđivi deo zaštite suvereniteta svake zemlje, u ovom slučaju Srbije. Rusija je spremna da pomogne", rekao je Bocan-Harčenko novinarima.

Naveo je da su ova vozila koja su danas prikazana poklon Rusije, ali da se planira i dalji razvoj vojno-tehničke saradnje.

Kako kaže, i predsednik Rusije smatra da je jačanje vojske od velikog značaja za suverenitet zemlje.

Dodao je i da Rusija pruža pomoć jačanju odbrambene spremnosti Srbije, ali i bezbednosti regiona.

"Ja sam zahvalan, ponosan i velika mi je čast da imam danas priliku da učestvujem u ovom događaju koji svedoči o razvoju naših odnosa i u oblasti vojno-tehničke saradnje", rekao je ambasador.

Jedan od ruskih tehničara koji pomažu srpskoj vojsci na puštanju u upotrebu pristiglih vozila kaže da su Srbi i Rusi bratski narodi i da su za braću spremni da učine sve.

"Za slovensko bratstvo i prijateljstvo spremni smo na sve, da podržimo i ojačamo borbenu gotovost ne samo naše zemlje nego i drugih. Mi smo braća", rekao je ruski tehničar predsedniku Srbije.

Vučić je odgovorio: "Sve ste lepo rekli. Hvala još jednom i sve najlepše vam želim".

Komentara: 0


#   Niš   Aleksandar Vučić   Rusija   24 sata   namenska industrija   Vojska Srbije   Kasarna Mija Stanimirović   borbena vozila   Aleksandr Bocan-Harčenko
@avucic @A_BocanHarcenko @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}