Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Таксене марке уместо уплатница у поштама широм Србије

Bookmark and Share

Београд 17.03.2016.

Никола Селаковић, министар правде у Влади Републике Србије, Милан Кркобабић, директор Јавног предузећа „Пошта Србије” и Ненад Рашковић, генерални директор Завода за израду новчаница и кованог новца потписали су данас у Влади Србије уговоре којима се регулише пуна примена Закона о судским таксама и пуштање у малопродају таксених марака.

Таксене марке уместо уплатница у поштама широм Србије

Према изменама и допунама Закона о судским таксама, које су усвојене у децембру прошле године, таксе предвиђене Таксеном тарифом, уколико износе до 5.000 динара, плаћају се у судским таксеним маркама, а ако су скупље у готовом новцу. Решењем Владе Републике Србије, Завод за израду новчаница и кованог новца је пружалац услуге штампања таксених марака, а Пошта Србије је овлашћени дистрибутер и продавац.

Министар правде Никола Селаковић је том приликом истакао да је ово један од наслеђених проблема, које се решава након 23 године, враћањем судских таксених марака у правосудни систем. „Предности које доносе судске таксене марке, као средство плаћања, на првом месту су у уштеди времена, јер грађани и правна лица више неће морати да чекају у редовима, али и у новцу, пошто ће бити ослобођени провизије у поштама. Такође, на овај начин се додатно дисциплинује читав систем за плаћање судских такса. Захваљујући изменама и допунама Закона о судским таксама у јануару и фебруару је забележен пораст наплате од 21, 6 одсто, и то без таксених марака. Повећање прихода говори у прилог томе да смо успоставили систем који ће омогућити бољу, ажурнију и дисциплинованију наплату судских такса. Део прихода од продаје судских таксених марака искористићемо и за осавремењавање начина плаћања електронским путем и путем мобилног телефона”, рекао је господин Селаковић, министар правде.

Директор Поште Милан Кркобабић оценио је овај посао као битан искорак за обичног човека и доказ да се држава Србија полако уређује. „Грађани су до сада морали да плате провизију, која је у Пошти Србије за најмање износе била 45 динара а у пословним банкама то је грађане коштало чак и до 160 динара. Сада се грађани ослобађају тих трошкова, који нису занемарљиви, као и низа других перипетија. Такође, добро знате да добит Поште Србије, као јавног предузећа, највећим делом одлази у буџет Републике Србије, те ће на овакав начин и већи део прихода који остваримо на основу продаје судских таксених марака ићи у републички буџет”, истакао је Милан Кркобабић и најавио да ће 201 пошта опслуживати 260 судова, укључујући и девет пошта на Косову и Метохији.

„Мрежа Поште Србије у потпуности ће пратити мрежу судова, а у наредном периоду ћемо гледати да у судовима у већим градовима, где год је то могуће, имамо и пошту. С једне стране, то је за нас профитабилно, а с друге стране, поспешује се и убрзава ова активност”, рекао је директор Кркобабић.

ЗИН, као део Народне банке Србије, увек је успешно сервисирао потребе државе, и тако ће бити и овога пута – нагласио је генерални директор ЗИН-а. „Наше дугогодишње искуство и високи безбедносни и сигурносни стандарди, који су потврђени међународним сертификатима, гарантују успешност овог пројекта. Таксене марке су урађене у девет апоена (од 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 и 5.000 динара). С обзиром да је реч о једној врсти платежног средства, процесуирали смо их и третирали као новац – у оптицају се не могу појавити две исте таксене марке пошто имају јединствену бар-код нумерацију”.


#   Београд   НБС   Никола Селаковић   Милан Кркобабић   правна лица   ЈП Пошта Србије  
@SrbNarodnabanka @selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима