Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Taksene marke umesto uplatnica u poštama širom Srbije

Bookmark and Share

Beograd 17.03.2016.

Nikola Selaković, ministar pravde u Vladi Republike Srbije, Milan Krkobabić, direktor Javnog preduzeća „Pošta Srbije” i Nenad Rašković, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca potpisali su danas u Vladi Srbije ugovore kojima se reguliše puna primena Zakona o sudskim taksama i puštanje u maloprodaju taksenih maraka.

Taksene marke umesto uplatnica u poštama širom Srbije

Prema izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, koje su usvojene u decembru prošle godine, takse predviđene Taksenom tarifom, ukoliko iznose do 5.000 dinara, plaćaju se u sudskim taksenim markama, a ako su skuplje u gotovom novcu. Rešenjem Vlade Republike Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca je pružalac usluge štampanja taksenih maraka, a Pošta Srbije je ovlašćeni distributer i prodavac.

Ministar pravde Nikola Selaković je tom prilikom istakao da je ovo jedan od nasleđenih problema, koje se rešava nakon 23 godine, vraćanjem sudskih taksenih maraka u pravosudni sistem. „Prednosti koje donose sudske taksene marke, kao sredstvo plaćanja, na prvom mestu su u uštedi vremena, jer građani i pravna lica više neće morati da čekaju u redovima, ali i u novcu, pošto će biti oslobođeni provizije u poštama. Takođe, na ovaj način se dodatno disciplinuje čitav sistem za plaćanje sudskih taksa. Zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama u januaru i februaru je zabeležen porast naplate od 21, 6 odsto, i to bez taksenih maraka. Povećanje prihoda govori u prilog tome da smo uspostavili sistem koji će omogućiti bolju, ažurniju i disciplinovaniju naplatu sudskih taksa. Deo prihoda od prodaje sudskih taksenih maraka iskoristićemo i za osavremenjavanje načina plaćanja elektronskim putem i putem mobilnog telefona”, rekao je gospodin Selaković, ministar pravde.

Direktor Pošte Milan Krkobabić ocenio je ovaj posao kao bitan iskorak za običnog čoveka i dokaz da se država Srbija polako uređuje. „Građani su do sada morali da plate proviziju, koja je u Pošti Srbije za najmanje iznose bila 45 dinara a u poslovnim bankama to je građane koštalo čak i do 160 dinara. Sada se građani oslobađaju tih troškova, koji nisu zanemarljivi, kao i niza drugih peripetija. Takođe, dobro znate da dobit Pošte Srbije, kao javnog preduzeća, najvećim delom odlazi u budžet Republike Srbije, te će na ovakav način i veći deo prihoda koji ostvarimo na osnovu prodaje sudskih taksenih maraka ići u republički budžet”, istakao je Milan Krkobabić i najavio da će 201 pošta opsluživati 260 sudova, uključujući i devet pošta na Kosovu i Metohiji.

„Mreža Pošte Srbije u potpunosti će pratiti mrežu sudova, a u narednom periodu ćemo gledati da u sudovima u većim gradovima, gde god je to moguće, imamo i poštu. S jedne strane, to je za nas profitabilno, a s druge strane, pospešuje se i ubrzava ova aktivnost”, rekao je direktor Krkobabić.

ZIN, kao deo Narodne banke Srbije, uvek je uspešno servisirao potrebe države, i tako će biti i ovoga puta – naglasio je generalni direktor ZIN-a. „Naše dugogodišnje iskustvo i visoki bezbednosni i sigurnosni standardi, koji su potvrđeni međunarodnim sertifikatima, garantuju uspešnost ovog projekta. Taksene marke su urađene u devet apoena (od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara). S obzirom da je reč o jednoj vrsti platežnog sredstva, procesuirali smo ih i tretirali kao novac – u opticaju se ne mogu pojaviti dve iste taksene marke pošto imaju jedinstvenu bar-kod numeraciju”.


#   Beograd   NBS   Nikola Selaković   Milan Krkobabić   pravna lica   JP Pošta Srbije  
@SrbNarodnabanka @selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima