Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Текстилци траже хитан пријем код Вучића

rssBookmark and Share

Пирот 12.06.2014. Танјуг

Представници општине Пирот затражили су хитан састанак код премијера Александра Вучића како би се нашло оптимално решење за фабрику "АХА Мура Први мај"

Текстилци траже хитан пријем код Вучића

Како је данас саопштила општина Пирот, због изузетно тешке и сложене ситуације у "АХА Мура Први мај", а посебно након уведеног стечаја словеначком предузећу "АХА Мура" из Мурске Соботе, која је формални власник пиротске фабрике, упућена је молба премијеру Вучићу за хитан састанак на коме би се изложили сви проблеми и покушало да се изнађе решење, а све у циљу очувања ових радних места.

"Посебно наглашавамо да су радници, који су оправдано забринути за своје судбине, већ неколико пута на кратко, спонтано обустављали рад и да се бојим да може доћи до дужег прекида у производњи што би имало несагледиве последице по саме запослене и фабрику у којој раде", наводи се у саопштењу општине Пирот.

"Као што нисмо могли да предвидимо судбину "Првог маја", када га је купио Ницовић, тако нисмо могли да предвидимо судбину фабрике ни после куповине од стране Муре. И у првом и другом случају процес приватизације су водиле надлежне државне институције. Сви смо се у Пироту надали добром и када је "Први мај" први пут приватизован, када је 2010. године раскинута прва приватизација, када је уведено реструктурирање и када је 2012. године фабрика продата Словенцима. Надамо се да ће држава наћи начина да помогне решавању ове веома тешке ситуације", каже се у саопштењу.

Око 700 радника, од укупно 1.300 запослених, јуче је спонтано обуставило производњу и упутило се испред зграде општине Пирот где је протестовало. Радницима се дугује две трећине априлске зараде, нису им уплаћивани доприноси за 2014. годину, а након увођења стечаја у матичној фирми у Словенији, радници су забринути за будућност фабрике у Пироту.


#   Пирот   радници   Први Мај Пирот   Александар Вучић   АХА Мура   пријем   Први мај
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима