Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У 84. години преминула Медлин Олбрајт - један од кључних заговорника НАТО интервенције на СРЈ

Bookmark and Share

23.03.2022. Ројетерс, РТС, Јужна Србија Инфо

Бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт преминула је у 84. години, саопштила је њена породица. Сматра се да је била један од кључних заговорника НАТО интервенције. Отац Јозеф био је чешки дипломата (аташе за сарадњу с медијима) у Чешкој амбасади у Београду све до Другог светског рата када је породица отишла у Лондон. 

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Медлин Олбрајт je била 64. амерички државни секретар, а уједно и прва жена на тој функцији. На предлог председника САД Била Клинтона, пошто је Сенат одобрио њено именовање, ступила је на дужност 23. јануара 1997. године.

Током њеног мандата бомбардована је СР Југославија 1999. године, а сматра се да је била један од кључних заговорника НАТО интервенције.

Значајно је појачала утицај америчке политике у Босни и Херцеговини и на Блиском истоку.

Олбрајтова је последњих година била председавајућа у Националном демократском институту за међународне послове и председница Труманове фондације за стипендирање. Такође је била и копредседница Комисије за правно оспособљавање сиромашних.  

Крајем прошле године ступила је на нову фукцију као нова председница америчког Одбора за одбрамбену политику.

Олбрајтова је рођена 15. маја 1937. године у Прагу, у тадашњој Чехословачкој.

Њен отац Јозеф био је чешки дипломата (аташе за сарадњу с медијима) у Чешкој амбасади у Београду све до Другог светског рата када је породица отишла у Лондон. 


#   САД   НАТО бомбардовање   In memoriam   СРЈ   Мадлен Олбрајт
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима