Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ура, ОРА! Нишлије покренуле иницијативу за обнављање радних акција

rssBookmark and Share

Ниш 25.05.2014. Ало

У Нишу је покренута иницијатива да се поново обнове омладинске радне акције и оживи дух добровољног рада на обнови земље

Ура, ОРА! Нишлије покренуле иницијативу за обнављање радних акција

Иницијативу су покренула тројица легендарних акцијаша из Ниша - Мр Драган Тописировић, Славољуб Крстић и Милорад Цветковић, који очекују подршку државних органа јер већ имају заинтересоване донаторе.

- Град Ниш је у некадашњој Југославији има најдужи стаж добровољног омладинског рада - више од 35 година. Акције су укинуте 1990. године и до сада смо више пута дискутовали о поновном покретању омладинских радних акција. Сада је прави тренутак да се поново почне с њима. Послали смо иницијативу граду и очекујемо да нас подрже, а обратићемо се и Влади Србије јер сматрамо да би акцијаштво требало оживети на нивоу целе Србије - каже Тописировић, који је био командант радне акције 1982. године.

Подносиоци ове иницијативе подсећају да је у периоду постојања ОРА „Ниш“ изведен велики број радова на изградњи насипа на Нишави и Габровачкој реци, на изградњи канализације, водовода, аутопута и многим другим пословима.

- На овим пословима биле су ангажоване омладинске радне бригаде које су у свом саставу имале омладинце грађевинске, електричарске, машинске и других струка, обучене за извођење радова. Тврдим да за 24 часа могу да окупим 500 омладинаца који би се одазвали радној акцији. Направиле би се бригаде од по 50 до 55 акцијаша, које би биле упућиване у подручја која одреди Влада Србије - наводи Крстић, који је 13 година био командант омладинског радног насеља у Нишу.

Управо се овом иницијативом тражи сагласност од града да се поменути објекат, кроз који је прошло 5.000 бригадира, поново стави у функцију и да постане организациони центар за југ Србије.

- Просторије постоје, јавили су нам се и заинтересовани донатори за бригадирске униформе и патике, а има и заинтересованих превозника који би подржали ОРА. Потребна нам је сагласност града, па да кренемо на посао - истиче Цветковић, својевремено бригадир који је био задужен за културно-забавно програм у кампу акцијаша.

Иницијативом се предлаже да Влада Србије и локалне самоуправе обезбеде смештај и храну и средства за рад на локацијама где се изводе радови.


#   Ниш   обнова   иницијатива   Славољуб Крстић   југ Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима