Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Време кад је и ајвар постао луксуз

rssBookmark and Share

Владичин Хан 17.09.2010. Војкан Ристић, danas.rs

Око 40.000 запослених у седам општина Пчињског округа последњих месеци у просеку су примали зараду од 24.344 динара. Најмање зараде у овом округу, али и у целој Србији су у Владичином Хану где просек износи 17.907 динара. Врањанци просечно зарађују близу 25.000 динара. У овом делу државе највећи део новца троши се на храну на коју одлази близу 50 процената зараде.

Време кад је и ајвар постао луксуз

Врање, Владичин Хан - Сезона је припремања зимнице. Само за припремање ајвара за четворочлану породицу неопходно је између 80 и 100 килограма паприка чија је просечна цена 50 динара. Уз то иде и неколико литара јестивог уља, па испада да је и ајвар постао луксуз, иако се ради о традиционалном намазу који је више навика неголи стварна храна - каже Злата Милосављевић из Владичиног Хана, која прима надокнаду са бироа као бивша радница "Јумка".

Усред сезоне богате понуде воћа и поврћа, врањска пијаца спада у ред скупљих у Србији. Цена пасуља је између 200 и 250 , кромпира 30, црног лука 30 до 50, парадајза 50 до 70, паприке "ајваруше" од 50 до 80 динара, купуса 30 до 40 динара за килограм.

- Када се има у виду да је након годишњих одмора дошао почетак школске године, а сада и сезона зимнице, тешко да ће остати пара за куповину већих количина било којег меса - оцењује за Данас Раша Петровић, продавац поврћа на зеленој пијаци "Текија" у Врању. Он не примећује да се купује мање паприка него прошле године, али је евидентно да се Врањанци углавном опредељују за припремање ајвара, а мање за припремање краставчића, цвекле, туршије и другог поврћа.

Домаћи пекмези и џемови од шљива, кајсија, купина, шипурака, постају полако реткост пред налетом индустријске понуде, али и због цене воћа. Тако се шљиве продају по цени од 30 до 50 динара, док су кајсије коштале и до 70 динара, а купине целу стотку.

Одећа и обућа се купују углавном у кинеским радњама, где су просечне цене кошуља, прслука, ранчева и патика од петсто до хиљаду динара. И кинески трговци којих у Врању има најмање педесетак жале се на мањи промет, због чега су многи Врањанци, радници по бутицима и продавницама које су они ангажовали, остали без посла.

- Од меса и месних прерађевина углавном се купује роштиљ месо које кошта 360 динара по килограму, јефтиније роштиљ кобасице и саламе, као и изнутрице као што су пилећа срца и говеђа и свињска џигерица. Јунеће и свињско месо купује се за један оброк, значи од 500 грама, највише до килограм - кажу продавци у врањским месарама. Цена живе ваге свињског меса на сточној пијаци креће се од 150 до 180 динара, а телећег и јунећег око две стотине динара у зависности од килаже.

На југу Србије још увек се очувала и припрема домаћег вина. Ове године грожђе је добро родило, па се очекује да његова цена на велико буде између 30 и 40 динара, тако да вина неће мањкати.

Супе из кесице

- Интересантно је да се изузетно добро продају супе у кесици од девет динара, док оне скупље које коштају 55 до 60 динара иду слабије, што је показатељ пада куповне моћи грађана - кажу у супермаркету "Леон" у центру Врања.

Зубари, апотеке, теретане и култура

Посете приватним зубарским и лекарским ординацијама где и за најмању интервенцију треба платити око 800 динара (вађење зуба) своде се на преку потребу. У дугим редовима чека се за узимање лекова на рецепт како би се за двадесетак или нешто више динара смањили трошкови у односу на цене у приватним апотекама. У оваквој рачуници, пара за културу, рекреацију и куповину штампе и књига готово да нема. Код неколико уличних продаваца књига углавном пролазе кувари, хороскопи, али ретко и озбиљна литература чија цена се по књизи креће од 300 до 500 динара. У теретане одлазе углавном млађи, који плаћају од 300 до 500 динара дневно вежбање.

Шест такси удружења

У Врању ради шест такси удружења чија просечна цена градске вожње износи између 150 и 200 динара, а таксисти се не жале на промет, јер месечно могу да зараде (нето) око 30.000 динара.



#   Владичин Хан   ајвар   без посла
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима