Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vreme kad je i ajvar postao luksuz

rssBookmark and Share

Vladičin Han 17.09.2010. Vojkan Ristić, danas.rs

Oko 40.000 zaposlenih u sedam opština Pčinjskog okruga poslednjih meseci u proseku su primali zaradu od 24.344 dinara. Najmanje zarade u ovom okrugu, ali i u celoj Srbiji su u Vladičinom Hanu gde prosek iznosi 17.907 dinara. Vranjanci prosečno zarađuju blizu 25.000 dinara. U ovom delu države najveći deo novca troši se na hranu na koju odlazi blizu 50 procenata zarade.

Vreme kad je i ajvar postao luksuz

Vranje, Vladičin Han - Sezona je pripremanja zimnice. Samo za pripremanje ajvara za četvoročlanu porodicu neophodno je između 80 i 100 kilograma paprika čija je prosečna cena 50 dinara. Uz to ide i nekoliko litara jestivog ulja, pa ispada da je i ajvar postao luksuz, iako se radi o tradicionalnom namazu koji je više navika negoli stvarna hrana - kaže Zlata Milosavljević iz Vladičinog Hana, koja prima nadoknadu sa biroa kao bivša radnica "Jumka".

Usred sezone bogate ponude voća i povrća, vranjska pijaca spada u red skupljih u Srbiji. Cena pasulja je između 200 i 250 , krompira 30, crnog luka 30 do 50, paradajza 50 do 70, paprike "ajvaruše" od 50 do 80 dinara, kupusa 30 do 40 dinara za kilogram.

- Kada se ima u vidu da je nakon godišnjih odmora došao početak školske godine, a sada i sezona zimnice, teško da će ostati para za kupovinu većih količina bilo kojeg mesa - ocenjuje za Danas Raša Petrović, prodavac povrća na zelenoj pijaci "Tekija" u Vranju. On ne primećuje da se kupuje manje paprika nego prošle godine, ali je evidentno da se Vranjanci uglavnom opredeljuju za pripremanje ajvara, a manje za pripremanje krastavčića, cvekle, turšije i drugog povrća.

Domaći pekmezi i džemovi od šljiva, kajsija, kupina, šipuraka, postaju polako retkost pred naletom industrijske ponude, ali i zbog cene voća. Tako se šljive prodaju po ceni od 30 do 50 dinara, dok su kajsije koštale i do 70 dinara, a kupine celu stotku.

Odeća i obuća se kupuju uglavnom u kineskim radnjama, gde su prosečne cene košulja, prsluka, rančeva i patika od petsto do hiljadu dinara. I kineski trgovci kojih u Vranju ima najmanje pedesetak žale se na manji promet, zbog čega su mnogi Vranjanci, radnici po buticima i prodavnicama koje su oni angažovali, ostali bez posla.

- Od mesa i mesnih prerađevina uglavnom se kupuje roštilj meso koje košta 360 dinara po kilogramu, jeftinije roštilj kobasice i salame, kao i iznutrice kao što su pileća srca i goveđa i svinjska džigerica. Juneće i svinjsko meso kupuje se za jedan obrok, znači od 500 grama, najviše do kilogram - kažu prodavci u vranjskim mesarama. Cena žive vage svinjskog mesa na stočnoj pijaci kreće se od 150 do 180 dinara, a telećeg i junećeg oko dve stotine dinara u zavisnosti od kilaže.

Na jugu Srbije još uvek se očuvala i priprema domaćeg vina. Ove godine grožđe je dobro rodilo, pa se očekuje da njegova cena na veliko bude između 30 i 40 dinara, tako da vina neće manjkati.

Supe iz kesice

- Interesantno je da se izuzetno dobro prodaju supe u kesici od devet dinara, dok one skuplje koje koštaju 55 do 60 dinara idu slabije, što je pokazatelj pada kupovne moći građana - kažu u supermarketu "Leon" u centru Vranja.

Zubari, apoteke, teretane i kultura

Posete privatnim zubarskim i lekarskim ordinacijama gde i za najmanju intervenciju treba platiti oko 800 dinara (vađenje zuba) svode se na preku potrebu. U dugim redovima čeka se za uzimanje lekova na recept kako bi se za dvadesetak ili nešto više dinara smanjili troškovi u odnosu na cene u privatnim apotekama. U ovakvoj računici, para za kulturu, rekreaciju i kupovinu štampe i knjiga gotovo da nema. Kod nekoliko uličnih prodavaca knjiga uglavnom prolaze kuvari, horoskopi, ali retko i ozbiljna literatura čija cena se po knjizi kreće od 300 do 500 dinara. U teretane odlaze uglavnom mlađi, koji plaćaju od 300 do 500 dinara dnevno vežbanje.

Šest taksi udruženja

U Vranju radi šest taksi udruženja čija prosečna cena gradske vožnje iznosi između 150 i 200 dinara, a taksisti se ne žale na promet, jer mesečno mogu da zarade (neto) oko 30.000 dinara.



#   Vladičin Han   ajvar   bez posla
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima