Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најлуђи смешни и бизарни ЦИА пројекти

Bookmark and Share

06.01.2018. Bebironac

Тајни ЦИА пројекти који су обележили једну еру

ЦИА пројекти
ЦИА пројекти

ИНВАЗИЈА НА ЗАЛИВ СВИЊА
ЦИА нема тако пуно пројеката за које се може рећи да су толико апсурдни и расипни попут пројекта неуспеле инвазије на Залив свиња. Пројекат је за циљ имао свргавање са власти Кубанског председника Фидела Кастра а Чувен је по свом дебаклу.

ПРОЈЕКАТ МК УЛТРА
У самом врху најјезивијих програма  ЦИА-е  је засигурно МК УЛТРА, тајни пројекат ЦИА који је отпочео 50- их година прошлог века. Пројекат се бавио контролом ума и хемиског ислеђивања и саслушавања.

ОПЕРАЦИЈА МУНГОС
60 – тих година комунистичка Куба била је једно од главних попришта хладног рата док је њен председник Фидел кастро важио за једног од опаснијих председника на свети. Након неуспеха насилног скидања са власти, ЦИА покреће акцију названу Мунгос која је представљала тајни пропагандни рат, за свргавање са власти.

ЗВЕЗДАНА КАПИЈА
Звездана капија је пројекат у који је потрошено 20 милиона долара. Пројекат се састојао од бројиних парапсихолошких експеримената америчке владе,70 и 90 - их година прошлог века. Поента овог бизарног пројекта била је да се научно испита могућност и учинак гледања на даљину, односно парапсихолошке способности да се неки догађаји виде са великих удаљености. 

ПРОЈЕКАТ ГОЛУБ
Један о најлуђих ако не и најлуђи пројекат свих времена је предложен у периоду другог светског рата, када је америцка влада унајмила психолога Б.Ф. Скинера да обучава голубове за навођење пројектила.

ОПЕРАЦИЈА НОРТВУДС
Док је америчка шизофренија око хладног рата била на врхунцу као и страх од комунизма ЦИА је властима предложила ову операцију као низ терористичких напада на САД, што је укључивало подметање бомби, отмице, лажне демонстрације и саботаже, за шта би се директно оптужила Куба.

ОПЕРАЦИЈА ЗЛАТО
Можда и најсмелија операција за време хладног рата операција Злато била је здружени пројекат ЦИА и Британске обавестајне службе МИ6.  Операција је за циљ имала обезбеђивање прислишкивања телефонских разговора главног Совјетског штаба у источном Берлину.

АКУСТИЧНА МАЦА
За већину људи звучи смешно и бизарно да би домаћа мачка могла да буде врхунски шпијун, међутим за ЦИА је то било сасвим прихватљиво. 60-тих година америчка обавештајна служба потрошила је тадашњих невероватних 20 милиона долара на пројекат Акустична маца у коме су мачке шпијуни коришћењи као уређаји за снимање.

Све опширно о овим пројектима погледајте у ВИДЕУ

video...

Коментара: 0


#   САД  ЦИА
@
[ Додај коментар ]