Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скоро 1.300 пацијента на бесплатним превентивним прегледима у КЦ Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 29.10.2018. Јужна Србија Инфо

И овог октобра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенцијеи под слоганом кампање „Рак је излечив“, наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа.

Скоро 1.300 пацијента на бесплатним превентивним прегледима у КЦ Ниш

Показало се да је интересовање грађана и за овомесечне бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру, било и више него задовољавајуће.

Још пре почетка рада специјалистичких амбуланти, у чекаоницама Центра за радиологију у новој згради, на ултразвучни преглед абдомена чекало је преко стотинуграђана, а интересовање за мамографски преглед није било ништа мање, те је шесдесетак госпођа старијих од 50 година стрпљиво чекало почетак снимања апаратом за мамографију. Према подацима након првог пресека стања, за прва два сата на списку за прегледе уписано је скоро петстотина пацијената, а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је готово петсто пацијената.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађанима су у амбулантама нове зграде Клиничког центра, у Центру за радиологију,специјалисти гастроентерологијеобављали ултразвучне прегледе абдомена, док су Нишлијке, старије од 50 година, које у последње две године нису радиле преглед, у старом делу КЦ Ниш, у згради Центра за радилогију обављале мамографске прегледе.

- Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама,наравно узимам у обзир и 2017. и 2018. годину,подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија и даље велико,и заиста на све начине подржавамо инцијативе Министарства здравља и ресорног министра за промоцију превентиве, а као и раније и овај пут, многи су се одлучили да преконтролишу своје здравствено стање на оба пункта, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у лабораторији нишког Дома здравља,где супацијенти моглида провере ниво триглицерида и холестерола у крви, те је, како су навели надлежни у овој здравственој установи, интересовање и тамо било велико.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова, кроз амбуланте нишког Клиничког центра прошло је скоро 750 људи. 572 пацијента уписало се за ултразвчни преглед абдомена, од тога је прегледано њих 432. Када је у питању мамографски преглед, за преглед се јавило 165 жена, а њих 56 успело је да заврше преглед током данашњег дана. У КЦ Ниш кажу, да је највећи број пацијената који су се уписали данас прегледан, али да је мањем броју њих, који нису обавили преглед из техничких разлога, преглед заказан у наредних неколико дана и да ће сви пацијенти бити прегледани.

У нишком Дому здравља урађено је чак 548 анализа крви.

Према подацима којима располаже нишки Клинички центар, број од 1285 пацијената, колико их се јавило на данашње превентивне прегледе, оборио је све досадашње рекорде, што је како тврде, доказ да је оваква акција Министарства здравља преко потребна.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва, а према најавама, сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање "Рак је излечив".

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   бесплатно   Клинички центар   лекарски преглед
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима