Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мобилијар за ромску децу у нишком насељу Сточни трг

rssBookmark and Share

Ниш 24.10.2018. Јужна Србија Инфо

После потписивања меморандума о обезбеђивању оквира за унапређење положаја Рома,који су потписали градоначелник Ниша и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кренула је реализација програма „Ромактед“,који подразумева промовисање доброг управљања и оснаживање ромске заједнице на локалном нивоу, а који је подржан од ЕУ чији је Савет Европе задужен за његово спровођење.

Мобилијар за ромску децу у нишком насељу Сточни трг

На основу овог програма данас је у насељу Сточни трг у Нишу, где претежно живи ромско становништво, на употребу предат мобилијар намењен деци.

Ради се о пројекту који је подржала немачка развојна агенција „Гиз“, а вредност изградње овог дечјег игралишта са неопходним мобилијаром је 10 хиљада евра.

Градска већница Тијана Ђорђевић Илић присутвовала је отварању дечјег игралишта и истакла да Град Ниш предузима низ акција како би се унапредио положај Рома који чине значајан део становништва.

Поред програма који се реализују, постоје и пројекти који су у фази припреме , а на којима ради специјално оформљени локални тим на нивоу града.

Према њеним речима веома је важно и то, што су у реализацију програма побољшања друштвеног положаја Рома умрежене све институције које имају надлежност да се старају о заштити и унапређењу положаја националних мањина и заједница.

За релаизацију програма „Ромактед“ град Ниш је формирао и мобилни тим чији ће задатак бити директан рад на терену, кординатор програма на основу овлашћења градоначелника и члан мобилног тима је Јелена Петрић.

Један од основних циљева овог програма је да кроз оснаживање ромске заједнице помогну и појединцима да користе своја основна права и унапређују личне капацитете и вештине.

Коментара: 0


#   Ниш   Роми   деца   Ана Ђорђевић   Министарство грађевинарства   Тијана Ђорђевић   Ромакатед програм
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима