Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цигарете поскупеле за 10 динара по паклици

Bookmark and Share

27.12.2016. Танјуг

Цигарете нишке фабрике дувана "Филип Морис" од данас су скупље за 10 динара по паклици. Нове цене су последица усклађивања акциза по новом календару, који ће важити од јануара 2017. године.

Цигарете поскупеле за 10 динара по паклици

Одлука о поскупљењу цигарета из нишке фабрике већ је објављена у Службеном гласнику, а због усклађивања специфичних акциза, поскупео је и "пал мал" произвођача "Бритиш американ тобако", а очекује са да ће од Нове године и остали произвођачи цигарета подићи цене.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић је раније најавила да ће акцизе на цигарете ускоро бити повећане за 2,28 динара и да ће по пакли цигарета износити 64 динара.

Повећања су предвиђена Предлогом измена и допуна Закона о акцизама, који предвиђа да се у периоду од 2017. до 2020. године на сваких пола године акциза повећава за један и по динар.

Циљ је даља хармонизација акцизне политике са стандардима ЕУ, посебно када је реч о цигаретама, у циљу смањења сиве економије у промету акцизних производа, посебно дуванских.

Скупшšтина би до краја месеца требало да изгласа тај закон, који предвиђа постепено повећање акциза, како би се у прихватљивом временском року достигао минималан ниво опорезивања акцизом који у ЕУ износи 90 евра на 1.000 цигарета, а у Србији је то сада 54 евра.

Коментара: 0


#   акцизе   поскупљење   цигарете   Филип Морис   Ана Брнабић
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима