Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хроно исхрана: Вредне руке и ето посла

rssBookmark and Share

Лесковац 18.06.2017 Мондо

Како наћи посао после 60-те? Шта кад си особа са инвалидитетом и нигде нема посла за тебе? Ево једног од одговора.

Хроно исхрана: Вредне руке и ето посла

Нова прича са југа Србије која улива наду да има наде... Шесторо људи у Лесковцу нашло је посао, а сви су старији од 60 или имају неку врсту инвалидитета. Они праве хлеб, али не обичан и то на потпуно специфичан начин...

О хроно исхрани вероватно доста тога знате. Последњих година све је популарнија у Србији која се радним временом "од девет до пет" прикључила западним земљама, а у свакодневном "лудилу" и нема доста времена за крчкање сарме.И шта када се "стомаци отегну" и сва гардероба постане мала - већина нас прибегава брзим, "спасоносним" решењима. Хроно исхрана није један од њих, у питању је, заклињу се њени протагонисти, промена стила живота и примена концепта здраве исхране, науштрб "болесних дијета".

У том концепту замисао за своју пословну идеју пронашло је младо предузеће из Лесковца које је осмислило мешавине интергралних врста брашна, које се за тили час из кесице, уз мало мућкања с водом, претворе у мирисне векне на вашем столу.

До сада су направили шест врста мешавина интегралних брашна, од које је једно и без глутена. Све су без додатака адитива, вештачких боја и арома. А у једном паковању се налази мешавина брашна и подизач теста у одвојеним кесицама.. Потребна вам је само вода, чинија и кашика за мешање..."

Мешавине су тако направљене да се врло једноставно припремају у кући - са подизачима се потопе у воду, после 45 минута се стављају у рерну и брзо се добија хлеб, више него дупло јефтинији од сличних хлебова исте грамаже у пекарама, мада и у њима врло ретко може да се нађе", објашњава за МОНДО директор предузећа "Хроно" из Лесковца Жељко Плавшић.

Поносан је Жељко што је предузеће на чијем је челу јединствено у Србији.

"Постоји неколико произвођача који раде готове хлебове и испоручују пекарама, а ми смо јединствени по томе што продајемо мешавину која се припрема када вам је потребна. Производ је конципиран тако да свака пословна жена или сви људи који примењују хроно исхрану врло лако ујутру могу, да док се спремају за посао, припреме хлеб који користе током целог дана", прича нам Жељко.

Посао је тек покренут, пошто предузеће ради од 31. јануара ове године и за сада су задовољни одзивом велетрговина здраве хране и наруџбинама које стижу преко интернета и сајта Chrono.rs.  И цена је крајње приступачна - за пет врста мешавина је 80 динара, а за ону "глутен фрее" - 110. Ту су и кесице за чување хлеба које кошају 200 динара, а праве их опет угрожене друштвене групе - шију их жене жртве породичног насиља.

Срећан је Жељко Плавшић и због тога што од јуна припрема још један пословни подухват (али овог пута за младе људе, и то у области информационих технологија). Али, отом потом, о њима ће се тек чути.Не, није Жељко устоличени "маг бизниса" или "тајкун почетник", ако сте нешто слично помислили.Рекли бисмо - мука га је натерала да узме ствар у своје руке.

Жељко је, наиме, активиста Удружења Едукациони центар из Лексовца које већ 18 година покушава да помогне угроженим друштвеним групама и да им пружи какву такву социјалну заштиту.

"Просторије предузећа су у Едукационом центру, у самом центру Лесковца. Половина простора од 110 квадрата је наше предузеће. Идеја је да се Едукациони центар не бави тиме, већ да, када производ буде одржив на тржишту, предузеће преузму радници са менаџером и да се исели из центра, а да у њему могу да се развијају друга социјална предузећа", објашњава активиста предузетничког духа.

"И још један процес имамо у повоју - у питању су услуге у 'ај-тију', и до краја јуна ћемо изаћи са њим. У питању су посебни софтвери за књиговодство и чување података из регистратора. Циљ је да фирмама једним флешом заменимо ормаре пуне регистратора, а тај посао развијају млади чланови центра", открива нам за крај Плавшић.

Битно је још да знате да су све мешавине за хроно хлебове паковане у кесице ручне израде које праве особе са инвалидитетом. Знало се унапред да ће то дићи цену производа и смањити профит, али се намерно ишло на такав концепт. Због тога и паковање производа не изгледа стерилно и фабрички, већ онако домаће, као из бакине кујне. Ето, представисмо вам још једну причу о људима који се лавовски боре за опстанак у нимало идеалним пословним условима. Идеје вреде, пословног ентузијазма још има...

Данијела Пашић, Мондо

Коментара: 0


#   Лесковац   хлеб  Едукациони центар  хроно исхрана  Жељко Плавшић
@
[ Додај коментар ]