Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

107. годишњица Ристовачког страдања - 1917. бугарски окупатори спалили цело село

rssBookmark and Share

Врање 18.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У Ристовцу, селу на југу Србије, одржана је церемонија обележавања 107. годишњице Ристовачког страдања, у сећање на жртве и херојство из Првог светског рата. Комеморативни скуп, који је организован код Споменика палим ратницима и родољубима од 1912. до 1918. године, окупио је делегације из различитих институција, као и мештане овог краја.

Фото: Град Врање
Фото: Град Врање

Чланови Градског већа и Скупштине града Врања, удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Војска Србије, као и младици из основне школе у Ристовцу, са посебним пијететом положили су венце и цвеће на спомен-обележје.

Саша Стаменковић из Градског већа и председница Удружења потомака ратника, Оливера Ђорђевић, истакли су значај одржавања културе сећања на страдања и херојство српског народа током Првог светског рата. Подсетили су на историјски злочин који је одиграо у Ристовцу 1917. године, када је бугарски окупатор извршио погром над невиним становништвом, убивши 53 мушкараца и спаливши цело село.

У културно-уметничком програму, ученици основне школе "1. мај" из Вртогоша и Гимназије "Бора Станковић" наступили су са посебно припремљеним програмом, доприносећи овоме значајном догађају на свој начин.

Обележавање оваквих датума и настанака не само да нам пружа могућност да се сетимо прошлих времена, већ и да пренесемо важне поруке будућим генерацијама. Кроз одржавање културе сећања, сигурност одржавања нашег идентитета и вредности које нам суштински дефинишу.

 


#   Врање   први светски рат   Бугари   Ристовац   Бугарски окупатори
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима