Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Христос Јанулис, унук Јаниса Јанулиса, почасни грађанин општине Пантелеј у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 15.12.2014. В.Петровић

Срђан Савић, председик општине Пантелеј јуче је примио Христоса Јанулиса, потомка Јаниса Јанулиса са Крфа, који је поклонио земљу за гробље српских војника.

Христос Јанулис, унук Јаниса Јанулиса, почасни грађанин општине Пантелеј у Нишу

Пријатељство према Србији чије је темеље поставио Јанис Јанулис негују и његови потомци, а његов унук Христос постао је и почасни грађанин општене Панетелеј

Христос Јанулис, унук Јаниса Јанулиса, грчког сељака са остврва Крф из места Агиос Матеос који је поклонио своју земљу на којој су сахрањени српски војници у Великом рату, проглашен је почасним грађанином градске општине Пантелеј, а на јучерашњој свечаној седници уручена су му признања и награде за поштовање које су његови преци показали према српском народу.

Христос је посетио Ниш на позив градске општине Пантелеј, али на иницијативу Друштва за неговање слободарских традиција Србије Ниш  чији су чланови већ неколико година гости оца Христоса Јанулиса, Спироса, Сина Јаниса Јанулиса у Матеосу на Крфу.

''Одлуку да се Христосу додели титула почасног грађанина донели су одборници Скупштине општине Пантелеј и то једногласно јер је то био један од начина да одужимо његовој породици која је у најтежим тренуцима за Србију помогла српским војницима далеко од њихове домовине“, казао је Срђан Савић, председник градске општине Пантелеј. ''Његов деда, Јанис, ударио је темеље вековног пријатељства два народа, српског и гршког и захваљујући таквим, племенитим појединцима, то пријатељство се наставља и постаје све дубље“.

Срђан Савић је додао да на територији општине Пантелеј постоји улица која носи име Јаниса Јанулиса, а већ данас ће бити у истој улици откривена и спомен плоча у чест овом племенитом Грку.Он додаје да ће се на тај начин многи грађани Ниша сазнати ко је Јанус Јанулис, шта је учионио за српску војску у Великом рату и због чега ова улица носи његово име.

''Не постоје речи којима бих описао оно што је сада у мом срцу“, казао је Христос Јанулис примајући захвалнице и почасти.“Ове поклоне предаћу оцу који је имао тако јаку жељу да дође овде али, нажалост, због здравља није могао да путује. Да се којим случајем налази овде мислим да би плакао од среће, али покушаћу да му што верније пренесем ваше поруке“.

Христос Јанулис каже да су везе са Србима постале толико јаке и тако снажне да то неко ко посматра са стране не би могао ни да замисли.

''Ја сам трећа генерација у породици Јанулис која негује ту и такву љубав према Србима, али сам уверен да ћу ова осећања пренети и на своје потомке, на четврто колено потомака Јаниса Јанулиса“, истако је гост из Грчке. ''Тек сада сви схватамо колико су важне везе које су оствариле наше деде за нове генерације Грка и Срба које стасавају. Они су темељ нашег братства које негујемо деценијама“.

Породица Јанулис већ сто година чува сећање на српске војнике који су на острву Крф пронашли своје уточиште после Албанске голготе коју су прошли. Ту на Крфу стигло је преко 130.000 војнкика када је острво имало само 70.000 становника. Војници су били исцрпљени, гладни, голо, боси и болесни. Домаћини су их врло брзо прихватили, а српски војник је то поштовао. Мештани острва и данас причају како, док су војници били ту, ни једна гранчица маслине на Крфу није поломљена.Тако се стицало поверење.

''Одрастао сам поред деде Јанулиса јер су родтељи били ван Грчке када сам био мали“, прича Христос. ''Деда нам је чесето причао о том времену када су на Крфу и у нашем селу боравили српски војници и официри.Касније нас је водио и да посетимо српско гробље. Ми смо као и сва деца желели да се играмо на њему, да трчимо, али нам је он то бранио говорећи да је то света земља. Деда је за живота забранио и да се та њима било када обрађује.Деда је био велики човек по својим поступцима и делима и нико од нас то није заборавио“.

Христос додаје да памти и песму ''Тамо далеко“. Додуше само мелодију.

''Деда је певао ту песму, али речи нисмо никада научили јер кад год песма крене, дека почне да плаче, а за њим и ми деца и одрасли. Никада ту песму због суза које су нам навирале нисмо завршили до краја“, каже Христос.

И његов отац Спирос је, када га је Друштво за неговање слободарских традиција Србије Ниш, а догађа се то сваке године, пожелео само неколико ствари, нову српску заставу и диск са песмом ''Тамо далеко“.

''Импресионирани смо чињеницом да Спирос није заборавио дело свог оца и да је наставио пријатељство које је он започео“, каже Миодраг Милић, председник Друштва за неговање слободарских традиција Србије Ниш. „У његовом  локалу који се налази, поред грчке, и српска застава, а од ове године и застава града Ниша“.

Христос Јанулис ће сутра посетити и положити венац и на Гршком гробљу у Пироту али и на српском које се налази тик уз грчког.

''На тај начин желимо да му покажемо да и ми бринемо о њиховим светим местима у Србији на исти начин као што и они чувају од заборава нашу историју стару сто година, али и пријатељство које се тада родило“, каже Милић.

 

Коментара: 2


#   Ниш   Срђан Савић   Пантелеј   Христос Јанулис   почасни грађанин   Јанис Јанулис   српско гробље   Крф   градске општине
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  Гаврило, 30.10.2015.:
  Свака част!
  Требао би сваки град у Србији да има по једну улицу названу по том правом хероју!

 • (+2) (-0)

  milovan, 22.12.2015.:
  trebalo bi ali mislim da komunisti i dalje nemaju osecaj za srpsko vec samo za jugoslovensko a frapantno je kolkiko ih jos ima


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима