Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Милена Ињац диригује Зрењанинским камерним оркестром на концерту у Светосавском дому

rssBookmark and Share

Ниш 08.10.2020. Јужна Србија Инфо

Концерт Зрењаниског камерног оркестра одржаће се 10. октобра у Светосавском дому са почетком у 20 сати, у организацији Нишког културногг центра и Управе Саборног храма у Нишу. За диригентском палицом, Милена Ињац. Улаз слободан.

Милена Ињац диригује Зрењанинским камерним оркестром на концерту у Светосавском дому

Програм

V. A. Mocart

Divertimento u F-duru, K. 138 (Salcburška simfonija br.3)

Allegro

Andante

Presto

V. A. Mocart

Adagio i fuga u c-molu, K. 546

Adagio

Fuga

R. Đazoto (prema fragmentima rukopisa T. Albinonija)

Adagio u g-molu

B. Britn

Jednostavna simfonija, op. 4

Boisterous Bouree

Playful Pizzicato

Sentimental Sarabande

Frolicsome Finale

Др Милена Ињац(1969), редовни профессор на Факултету уметности, дипломирала је Дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју, Мађарска. Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра. Наступала је са Београдском Филнармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром ВЈ, Нишким симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филнармонијом, Македонском Филнармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром (Мађарска), Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филнармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Националним симфонијским омладинским оркестром “Хосе Артигас” у Монтевидеу (Уругвај) где је одржала и мастерклас за младе диригенте 2010, као и Националним симфонијским омладинским оркестром Ел Салвадора (Сан Салвадор) 2011. и 2012. године, где је осим мастер класа одржала и више концерата у Teatro Nacional и Teatro Presidente. Као уметнички директор и диригент, са Академским камерним оркестром СКЦ-а Ниш, гостовала је на фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији и Шпанији. Дириговала је светску премијеру савремене опере на затварању Фестивала “Progetto Musica 2004” у Риму, Италија, а од значајнин гостовања треба поменути и извођење Моцартовог Реквијема са солистима, нором и оркестром Софијске филхармоније у Сала Балгариа у Софији, јуна 2011.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству. Добитник је “Златне значке” 20. Интернационалнин норскин свечаности у Нишу, престижне награде Фестивала, 2002. Ради као ванредни професор предмета Оркестар на Факултету уметности, Универзитета у Нишу и диригент је камерног оркестра “Concertante” Факултета уметности са којима је концертирала у градовима региона и на фестивалима у Грчкој 2009., Италији 2010. (по позиву Фондације Вилијем Волтон), као и на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године. Милена Ињац је била диригент Интернационалног симфонијског оркестра, централног догађаја 29.ФИОЈИнтернационалног Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног оркестра на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године. Оркестар је више пута наступио на фестивалу НИМУС у Нишу и Бољшој Фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, 2013. године. Уметнички је руководилац и диригент сценскин извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру покренутог пројекта Обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду. Продекан је за наставу на ФУ и координатор за међународну сарадњу Универзитетског центра у оквиру пројекта Еразмус+.

Зрењанински камерни оркестар је основан 1969. године и већ од самог настанка постаје битан чинилац у неговању богате традиције камерног музицирања, не само у свом граду, већ и знатно шире. Стални диригент и уметнички руководилац оркестра био је виолиниста, педагог и диригент Дејан Михаиловић, који је своје школовање крунисао на Конзерваторијуму у Москви, управо из области камерне музике. Повремено су испред оркестра гостовали и други угледни диригенти, као што су Душан Сковран, Миодраг Јаноски, Матија Пајор и Слободан Бурсаћ. Репертоар зрењанинских гудача обухватао је све епохе, а њихов квалитет музицирања омогућио им је сарадњу с истакнутим солистима, међу којима су Мирослав Чангаловић, Душан Трбојевић, Петар Тошков, Никола Рацков, Милица Барић, Јован Колунџија, Ксенија Јанковић, Марина Јашвили, Матеја Маринковић и многи други. Нажалост, након две деценије успешног рада, због све теже ситуације у култури, оркестар није успео да одржи континуитет у свом раду. Ипак, године које су уследиле биле су испуњене сталном тежњом да се оживи камерно музицирање у Зрењанину, област по којој је, поред чувених хорова, овај град био и остао познат.

До поновног рађања Зрењанинског камерног оркестра дошло је октобра 1999. године, захваљујући иницијативи младих професора зрењанинске Музичке школе „Јосиф Маринковић”. Прве четири године оркестром је дириговао Габријел Вујадинов, професор виоле у музичкој школи, а организацију рада носила је, као председница Извршног одбора удружења, професорка виолине Вилма Дутина. У јуну 2004. оркестар остварује сарадњу с Пеђом Милосављевићем, виолинистом и камерним музичарем из Холандије, који преузима програмско и уметничко руководство ансамбла. Након годину дана и неколико врло успешних концерата рад оркестра поново замире.

Доласком новог председника Извршног одбора 2009. године, професора виолине Романа Бугара и његовим великим залагањем, стварају се повољни услови за понован рад оркестра. Тако 2014. године Роман Бугар окупља професионалне музичаре из свих градова Србије, пореклом из Зрењанина, и то на реализацији концерта „Зрењанинска филхармонија“ у оквиру Зрењанинског камерног оркестра.

Годину дана касније Зрењанинска филхармонија остварује сјајан наступ са светском звездом Жељком Лучићем, као и концерт поводом манифестације „Дани пива“.

Солисте са којим је до сада сарађивао Зрењанински камерни оркестар (Зрењанинска филхармонија) налазе се још и Ана Алексић Сајрер, Весна Марковић, Љубомир Поповић, Драгана Поповић, Саша Штулић, Жељко Лучић, Бела Маврак, а међу диригентима Микица Јевтић, Александар Којић, Андреј Бурсаћ, Предраг Госта и Ванеса Кременовић.

Концерт ће се одржати уз примену свих актуелних епидемиолошких мера Кризног штаба Владе Републике Србије и препорука Градског штаба за ванредне ситуације Града Ниша.


#   Ниш   концерт   Саборна црква   Милена Ињац   Светосавски дом   класична музика   Зрењанински камерни оркестар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима