Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најбоља бела соул певачица први пут у Србији: Џос Стоун на Нишвилу

rssBookmark and Share

20.01.2016.

Вероватно најбоља бела соул певачица током последње декаде, а сигурно један од најбољих соул вокала свих времена и без обзира на боју коже – Joss Stone – наступиће ове године на Нишвил џез фестивалу последње фестивалске вечери, у недељу 14. августа.

Најбоља бела соул певачица први пут у Србији: Џос Стоун на Нишвилу

Британска певачица Џос Стоун (Joss Stone, право име Joscelyn Eve Stoker) је са својих 28 година постигла и више него многе велике музичке звезде током целе каријере. Како наводе организатори, наступала је и снимала са великим рок, сол, блуз и џез именима међу којима су и James Brown, Gladys Knight, Solomon Burke, Herbie Hancock, Tom Jones, Blondie, Rod Stewart, Smokey Robinson, Ringo Star, Angie Stone, Melissa Etheridge Jeff Back, Stevie Wonder, Dusty Sprinfild, Johny Legend, Ashanti, Cyndi Lauper, Gladys Knight, Jessica Simpson, Patti LaBelle, Robie Wiliams, затим: Bono, Bob Geldof, Боб Гелдоф и Chris Martin из Coldplay (са којима је  учествовала у пројекту Band Aid 20Аид 20), Mick Jagger, Dave Stewart, Damien Marley и AR Rahman (са којима је сарађивала у оквиру супер групе “Superheavies”) .... и наравно са великом Аретом Франклин уз чији ЦД са највећим хитовима се још као десетогодишња девојчица једном заувек заљубила у соул. Како сама каже на ТВ-у је видела спот Арете Френклин и пожелела да да за Божић добије њену плочу.

Пажњу британске јавности на себе је скренула када је као тринаестогодишњакиња  победила  у ББЦ талент шоу “Star for a Night”, а већ са 15 година је у САД имала потписан уговор за плочу са етикетом SteveGreenberg-а (он је био и њен први продуцент), снимила први албум “Soul Sessions” са мање познатим песме соул великана, а који је достигао мулти платинасти тираж.

Објавила је седам албума, на којима се веома успешно представила и као аутор музике и текстова. Последњи “Water for your soul” на којем свом препознатљивом соул изразу додаје и елементе регеа и world music утицаја са разних меридијана, а који је продуцирао Damien Marley – појавио се средином просле године, односно у јеку њене велике турнеје “Total World Tour”, започете  априла 2014, а током које планира да наступи у свим земљама на планети и да у програм укључи и локалне музичаре.

Џос Стоун, позната и по томе што на концертима наступа боса, широм света је продала више од 14 милиона албума чиме је постала једним од од најпродаванијих музичара свог доба, најпродаванији соул извођач у новом миленијуму, али најпродаванији британски музичар свог времена. Само њена прва два албума у САД су продата у укупном тиражу од 2.722.000 примерака, а прва два су у Великој Британији продата у преко два милиона копија.  Најмлађа је певачица чији су се албуми и синглови нашли на првом месту британскле топ листе, док је још у тинејџерским годинама стигла и у Топ 5 Билбордове листе албума, док су прва четири албума ушла у Топ 10.  Већ за први албум била је номинована за Mercury prize, а иза себе има и много номинација и освојених престижних  признања: један Grammy (уз пет номинација), две Брит награде, BBC pool of music critics... а имала је част да наступи и у музичком делу “Супер Боула” у америчком фудбалу – најгледанијег преноса у САД, па и у планетарним оквирима.  

Такође, Џос Стоун се успешно опробала и као глумица. Филмски деби имала је у фантастичној авантури  “Ерагон” , у ББЦ серији “The Tudors” играла је Anne of Cleves – четврту жену Хенрија VIII, а играла је и у романтичној комедији “Snappers”). Године 2006 на Sunday Times листи најбогатијих - Џос Стоун је са 6 милиона фунти била најмлађа женска особа, док је 2012. године њено богатство процењено на 10 милиона фунти, чиме је рангирана као пети најбогатији британски музичар испод 30 година.

Пуким случајем избегла је отмицу пре пар година.

Joss Stone performing Dusty Springfield's 'Son of a Preacher Man' at the UK Music Hall of Fame on 14/11/06.


#   Нишвил   музичке звезде   Џос Стоун   соул   Боб Гелдоф
@nisville @JossStone @bobgeldoffans @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима