Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Владимир Копицл добитник награде "Рамонда сербика" за допринос српској књижевности

rssBookmark and Share

Сићево 07.09.2017. Јужна Србија Инфо

Овогодишња награда за допринос српској књижевности “Рамонда сербика” (Ramonda serbica) за 2017. годину, биће уручена Владимиру Копицли, саопштијо је жири овогодишње колоније.

Владимир Копицл добитник награде "Рамонда сербика" за допринос српској књижевности

Његова уметничка храброст, афирмација садржаја националне културе, као и континуирано деловање на пољу српске књижевности били су и више него довољни разлози за нашу једногласну одлуку, саопштио је жири овогодишње Књижевне колоније.

У Сићеву крај Ниша ће од 13. до 17. септембра бити одржана 27. МеЂународна књижевна колонија.

Рођен је 8. августа 1949. године у Ђенерал Јанковићу, на Косову и Метохији. Основну и средњу школу завршио у Новом Саду, где је и дипломирао на Катедри за југословенску и општу књижевност Филозофског факултета.

Радио је од 1971. до 1973. године као уредник Центра за уметност Трибине младих у Новом Саду, 1978. и 1979. године радио као професор у Центру за образовање кадрова преводилачке и културолошке струке у Карловачкој гимназији (1978-1979), а од 1981. године био је запослен у редакцији „Дневника“ као књижевни, филмски, позоришни критичар и уредник.

Уређивао је неколико књижевних часописа (Летопис Матице српске, Раyс/Лучи/Los Rauos/Strahlen, ТРАНСкаталог), члан жирија (БИТЕФ, Мало Позорје, ФИАТ, Фестивал професионалних позоришта Војводине...), био је оснивач, селектор и председник Уметничког одбора Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра ИНФАНТ у Новом Саду и селектор Фестивала професионалних позоришта Војводине, Југословенског позоришног фестивала у Ужицу и Стеријиног позорја у Новом Саду.

Од 1971. до 1976. године био је активан на пољу концептуалне уметности, перформанса, проширених медија и излагао на многим самосталним и групним изложбама у нашој земљи и свету. Његови радови из ове области укључени су у неколико европских и светских антологија и зборника, на пример – Klaus Groh, Aktuelle Kunst in Osteuropa, DuMont Aktuel, Cologne, 1972,...


#   образовање   Сићево   књижевна колонија   Владимир Копицл
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима