Južna Srbija Info

„Dani višnje“ u Radonjici kraj Leskovca

rssBookmark and Share

Leskovac 18.06.2018. Južna Srbija Info

Danas je u Radonjici održana manifestacija „Dani višnje“ koja se u leskovačkom kraju održava po peti put i okuplja veliki broj proizvođača ovog voća.

„Dani višnje“ u Radonjici kraj Leskovca

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poručio je poljoprivrednim proizvođačima da je grad Leskovac uz njih i da se lokalna samouprava trudi da svake godine poveća izdvajanja za ovu oblast.

„U Jablaničkom okrugu, pod zasadima višnje nalazi se oko 1 600 hektara zemlje, dok je prosečan prinos od 8 do 10 tona višanja po hektaru. Posedi višanja iz godine u godinu rastu i gajenje ove voćne kulture ovih godina doživljava ekspanziju. Organizovanjem ovakvih okupljanja trudimo se da pokažemo da leskovačka sela, poput Radonjice i okolne, imaju potencijal da budu značajni proizvođači ovog voća. Poštovani poljoprivrednici, zahvaljujući vama koji ste vredni i marljivi, leskovačko selo još uvek živi“ – poručio je Cvetanović obraćajući se prisutnima na manifestaciji.

Predsednik Saveta mesne zajednice „Radonjica“ Goran Ristić zahvalio se na podršci koju lokalna samouprava priža ovom kraju i prisutnima što su se okupili u velikom broju.

U okviru manifestacije organizovano je takmičenje u vađenju koštica na kojem je pobedu odnela Slavica Kocić, osvojivši pumpu za navodnjavanje.

Pumpe je osvojilo još petnaestak stanovnika Radonjice i okolnih mesta čija su imena izvučena iz bubnja.

Nagrada za najlepšu višnju otišla je u ruke Bojana Mitrovića, dok se vlasnik najveće površine pod višnjom Božidar Stamenković odrekao svoje nagrade, trimera, koji je takođe izvučen iz bubnja.

Posetioci manifestacije imali su priliku da uživaju u nastupu Kulturno-umetničkog društva „LEMIND“ i priredbi učenika iz OŠ „Bora Stanković“ iz Bunuškog Čifluka.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Bora Stanković   višnje   lokalna samouprava   Dani višnje   mesne zajednice   Radonjica
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]