Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Krkobabić u Leskovcu: Naš cilj je da srpsko selo ne izumire

rssBookmark and Share

Leskovac 22.02.2018. Južna Srbija Info

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović razgovarali su juče o daljiim ulaganjima u ovaj deo Srbije.

Krkobabić u Leskovcu: Naš cilj je da srpsko selo ne izumire

Povodo za posetu ministra Krkobabiča bila je realizacija projekta razvoja zadrugarstva, ali je bilo reči i o drugim temama od značaja za dalji razvoj Leskovca i Jablaničkog okruga.

“Naš cilj je da što više poljoprivrednika ostane na svojim imanjima i da srpsko selo ne izumire. Grad Leskovac pomaže kroz subvencije našim poljoprivrednim proizvođačima. U ovom vremensku periodu od kad smo preuzeli odgovornost, preko 3320 poljoprivrednika je dobilo subvencije i grad je za to izdvojio 127 miliona dinara. Kroz projekat elektrifikacije polja uloženo je 66 miliona i izgradjeno preko 37 kilometara elektro mreže. Oko 220 gazdinstava u 5 sela je dobilo mogućnost da umesto dizel motora koriste električnu energiju i da uštede od 3000 do 5000 evra po domaćinstvu, a veća domaćinstva štede i do 7000 evra“ rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na konferenciji za medije.

Prvi čovek Leskovca je istaokao da lokalna smaouprava podržava projekta razvoja zadrugarstva.

„Savremeni svet se ne može zamisliti bez zadruga i zadrugarstva.  Povrtari iz Leskovačkog kraja su poznati kao veliki dobri i uzorni prizvodđači. Ipak ponekad na zahtevnom i probirljivom tržištu nije garancija za uspeh. Zato udruživanje u zemljoradničke zadruge predstavlja jedan veliki potencijal poljoprivrede i u svakom slučaju to može da utiče na smanjenje migracije iz seoskog područja. Zadruga Zelena zvezda iz Vinarca je dobar primer udruživanja u našem kraju. Formirani su pre desetak godina i Grad leskovac je u Zelenoj zvezdi primetio potencijal i zato smo im pruužili podršku za konkurisanje na jednom projektnom programu a to je program podrške za sprovođenje mera za osnivanje novih investicinih projekata zadruga. 23 novembra 2017 godine potpisan je ugovor o dodeli bespovranih sredstava od 10,4 mil dinara koji značajno unapređuju poslovanje. Veoma sam zahvalan što ovakva zadruga posluje u našem kraju želim da se formira još veći broj  zadruga, da nastave svoj rad sa više uspeha, ministru Krkobabiću zahvaljujem što je prepoznao značaj zadruge i što jedan od retkih se bavi ovom temom koja je značajna ne samo za leskovački kraj. Izdvajanje za poljoprivredu je 1,3 % to sada nije zadovoljavajuće Ali nam je plan sve segmente od komasacije do čišćenja napuštenih vinograda radimo ka tome i   naša obaveza u narednom preriodu je 5 %, kada pričamo o gradskom budžetu uz joć veću pomoć i podršku Vlade Srbije „ istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ministar bez portfelja Milan Krkobabić je je naglasio da očekuje prve rezultate ulaganja u zadruge, ali i da će njegovo ministarstvo konkurisati gde se ulaže novac i da li je to donelo konkretne ekonomske efekte.

„Mi smo dali 10,4 miliona za „Zelenu zvezdu“ i želimo da vidimo kako i gde su utrošena ta sredstva, da vidimo šta je kupljeno, šta je postavljeno, a onda ćemo kroz 5-6 meseci ili godinu dana opet doći da vidimo ekonomske efekte ulaganja. Hoćemo da u Srbiji damo novi obrazac ponašanja. Ulažemo, ali hoćemo da vidimo gde, kako i kakvi su efekti. Puno je novca otišlo u različite delove Srbije, građani Srbije to izdvajaju i najmanje što mogu je da zahtevaju i imaju puni uvid u trošenje takvih sredstava. Ovde na jugu su posedi jako ustinjeni, u proseku iznose oko 2,5 hektara. Taj usud je imperativ formiranja zadruga, koje znače udruživanje malih proizvođača, kako bi ih učinili pravim robnim proizvođačima. Ovo je povrtarski kraj i mora ostati tako, ali to ne znači da nećemo podizati industrijske objekte, nego je to nešto što je primarno. Ovo je trojni ugovor i gledaćemo kako je svaki dinar utrošen. Mi idemo i korak dalje, pa govorimo i o kontroli i analizi efekata ulaganja. Priče o zloupotrebi u startu moraju biti odbačene i svako ko zloupotrebi jedan jedini dinar mora da odgovara“ naglasio je ministar Milan Krkobabić na konferenciji za medije u Leskovcu.

Nakon konferencije ministar Krkobabić i gradonačelnik Cvetanović obišli su zadrugu „Zelena zvezda“.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   poljoprivreda   subvencije   zadruge   Milan Krkobabić
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima